Demokršćanskog političara nerviraju berlinski hipsteri

Britanski mediji su Jensa Spahna u nekoliko navrata proglasili mogućim nasljednikom kancelarke Angele Merkel (EPA)

Njemački demokršćanski političar Jens Spahn obogatio je predizbornu kampanju novom temom, ali i izazvao zajedljive komentare medija i društvenih mreža jer je kritizirao berlinske “hipstere”, koji komuniciraju isključivo na engleskom jeziku i stvaraju novi oblik izolirane zajednice.

“To je stav koji mi ide užasno na živce kada mi se konobarica usred Berlina, koji je još uvijek, ako se ne varam, glavni grad Njemačke, automatski obrati na engleskom. To u Parizu sigurno nikom ne bi palo na pamet”, rekao je on za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung, a takav stav ponovio i u tekstu za magazin Die Zeit.

Ciljajući na određenu skupinu mlađe berlinske populacije, Spahn je govorio o “elitističkim hipsterima”, koji stvaraju neku vrstu “paralelnog društva”.

“To su mladi iz cijelog svijeta, koji se ne miješaju s ostatkom stanovništva”, rekao je Spahn.

Ignoriranje njemačkog jezika

Upozorio je na apsurdnost situacije u kojoj se od useljenika i izbjeglica traži da uče njemački jezik kako bi se integrirali, dok se jednom “određenom sloju društva” tolerira potpuno ignoriranje njemačkog jezika.

Spahn, koji dolazi iz zapadnonjemačke provincije, već je bio meta brojnih podrugljivih i kritičkih komentara na društvenim mrežama, koji demokršćanskom političaru predbacuju “izmišljanje tema”.

Spahn je homoseksualac i jedan od političara Kršćansko-demokratske unije koji su zagovarali legalizaciju braka istospolnih partnera.

Neki britanski mediji su Spahna u nekoliko navrata proglasili mogućim nasljednikom kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Agencije