Trump i Abe jačaju pritisak na Sjevernu Koreju

Pjongjan je objavio da će nastaviti svoj plan razvoja nuklearnog oružja (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe u telefonskom su razgovoru potvrdili najavljeno pojačavanje pritisaka na Sjevernu Koreju u dogovorenoj saradnji s Južnom Korejom, izjavio je glasnogovornik japanske vlade.

Razgovor Trumpa i Abea imao je za cilj potvrditi blisku saradnju između Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje uoči samita G20 kasnije ove sedmice u Hamburgu, kazao je glasnogovornik, prenosi Hina

Trump je u petak, nakon dva dana razgovora s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, pozvao na odlučan odgovor Sjevernoj Koreji.

‘Pošast Sjeverna Koreja’

Na sastanku je sjevernokorejska prijetnja određena kao najvažniji prioritet dvije zemlje, a Trump je naglasio kako u zaštiti svojih saveznika i građana od “pošasti zvane Sjeverna Koreja” SAD blisko sarađuje s Južnom Korejom i Japanom.

Vlasti Sjeverne Koreje poručile su krajem juna Sjedinjenim Američkim Državama i ostatku međunarodne zajednice da će nastaviti svoj plan razvoja nuklearnog oružja, bez obzira na izolaciju i sankcije koje im se nameću.

Izvor: Agencije