Lavrov iznenađen ‘američkom histerijom’ zbog Rusije

Lavrov navodi da žali zbog akcija konfrontacije sa britanskim vlastima (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznenađen je što vidi koliko je američkih političara “sklono masovnoj histeriji”.

“Razumijemo koliko je sada neugodno Washingtonu zbog onih koji pokušavaju demonstrirati zdrav razum na osnovu epidemije, paranoične rusofobije u nedostatku bilo kakve istrage ili dokaza, tokom mjeseci kako bi dokazali da se Rusija miješala u američke poslove. Nisam vjerovao da američki političari mogu biti toliko skloni masovnoj histeriji”, rekao je Lavrov u intervjuu kurdskoj televiziji Rudaw.

Dodao je kako je s mnogim od tih političara radio u New Yorku i “veoma je iznenađen zbog onoga što se sada događa”.

“Možda mnogi od njih, koji su se predali ovoj privremenoj modi, koja je nenormalna za američki politički život, shvaćaju da to nije normalno i da se mora na neki način zaustaviti”, rekao je Lavrov.

Pritisak zbog izbora, ali i Ukrajine

Moskva je pod pritiskom Washingtona ne samo zbog navodne umiješanosti u američke predsjedničke izbore prošle godine, nego i zbog krize u Ukrajini.

SAD je nedavno produljio sankcije ruskim kompanijama i pojedincima, što je Lavrov ocijenio “rusofobijom koja je prešla sve granice”.

“Mogu samo izraziti žaljenje zbog opsesivne rusofobije naših američkih kolega”, rekao je Lavrov.

U međuvremenu je zatražio i da mu se predstavi bar jedan dokaz kojim će se potvrditi da se Moskva uplitala u američke predsjedničke izbore 2016.

Izvor: Agencije