Qaradawi: Jerusalem se tiče cijelog islamskog svijeta

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Aqse nije moglo ući od petka do ponedjeljka (Anadolija)

Jerusalem je pitanje koje se ne tiče samo Palestinaca i Arapa, nego cijelog islamskog svijeta, poručio je predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Yusuf al-Qaradawi.

Na društvenoj mreži Twitter napisao je da je Jerusalem, u kojem su posljednjih dana podignute tenzije, zajednički slučaj koji se tiče cijelog islamskog svijeta.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Tokom intervencije izraelske policije posljednjih dana povrijeđeno je stotine Palestinaca, neki od njih su u kritičnom stanju.

Prekinuti kontakte s Izraelom

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Aqse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala.

Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već molitve obavljaju ispred njega.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio je kako će palestinsko vodstvo prekinuti sve kontakte s Izraelom, nakon što su u petak najmanje tri osobe poginule, a stotine povrijeđene tokom sukoba s izraelskim snagama sigurnosti kod kompleksa Al-Aqsa.

Abbas je prekinuo posjetu Kini zbog aktuelne krize.

Blokada zbog smrtonosnog napada

Izraelska policija je saopćila da muslimanima ispod 50 godina neće biti dozvoljen ulazak u kompleks Al-Aqse.

Izrael je u nedjelju otvorio kompleks džamije Al-Aqsa, pošto je u petak uveo blokadu zbog smrtonosnog napada, ali dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera.

Pristup je bio zabranjen nakon što su trojica izraelskih Arapa ubila dvojicu izraelskih policajaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Rast tenzija u Istočnom Jerusalemu doveo je do novih mjera sigurnosti na nekim od za vjernike najsvetijih mjesta na svijetu.

Published On 22 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO