Video: Čizmom na Palestinca dok se moli

 

Tokom današnjih fatalnih sukoba između demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti, ispred kompleksa džamije Al-Aqsa u starom dijelu Jerusalema, desio se jedan čin koji je prenerazio vjernike.

Kamera je uhvatila detalj kada je jedan izraelski vojnik udario nogom čovjeka koji se molio Bogu.

Nesretnom vjerniku nije ništa drugo preostalo već da u brzini uzme prostirku za molitvu i traži zaklona sa hiljadama drugih Palestinaca.

Tokom današnjih okršaja, najmanje tri Palestinca su ubijena, a na stotine ih je povrijeđeno i ranjeno, javljaju lokalni mediji i agencije pozivajući se na palestinsko Ministarstvo zdravstva i izraelske snage sigurnosti.

Zabrana ulaska u kompleks

Izraelska policija je saopćila je ranije kako muslimanima ispod 50 godina nije dozvoljen ulazak u kompleks Al-Aqse, što je najava koja dolazi nekoliko sati uoči protesta Palestinaca.

Palestinci su izašli na nove demonstracije nazvane „dan bijesa“ zbog mjera sigurnosti u okupiranom Istočnom Jerusalemu, sedam dana nakon što je smrtonosni sukob u Starom gradu izazvao tenzije.

Ulice u okolini džamije Al-Aqsa i različiti dijelovi Jerusalema danas su se u jednom trenutku pretvorili u “ratno područje”.

Izraelska policija je koristila gumene metke, zvučne bombe i suzavac. Palestinci su na ovakvu intervenciju uzvratili kamenjem i paljenjem komunalnih vozila. 

Izvor: Al Jazeera