Abbas prekida kontakte sa Izraelom zbog al-Aqse

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio je kako će palestinsko vodstvo prekinuti sve kontakte sa Izraelom, u danu nakon što su najmanje tri osobe poginule, a stotine povrijeđene tokom sukoba sa izraelskim snagama sigurnosti kod kompleksa Al-Aqsa.

Abbas je prekinuo svoju posjetu Kini zbog aktuelne krize.

„Proglašavam suspenziju sa svim kontaktima sa izraelskom stranom, na svim nivoima, dok Izrael ne otkaže svoje mjere kod džamije Al-Aqsa i sačuva status quo“, naveo je Abbas.

Ovaj potez palestinskog lidera uslijedio je nakon što su danas najmanje tri Palestinca ubijena, a stotine povrijeđene tokom masovnih protesta zbog novih izraelskih mjera sigurnosti kod kompleksa džamije al-Aqsa u Jerusalemu, navode lokalni mediji.

Kako navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva, izraelski naseljenik ubio je 18-godišnjeg Palestinca u četvrti Ras al-Amudu u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Pogibiju mladića su potvrdili Crveni polumjeseci izraelske snage sigurnosti.

Bolnica u Jerusalemu saopćila je kako je još jedan Palestinac ubijen iz vatrenog oružja tokom okršaja sa izraelskim snagama sigurnosti.

Pogibiju trećeg Palestinca potvrdile su palestinske vlasti.

Ulice u okolini džamije Al-Aqsa i različiti dijelovi Jerusalema u jednom trenutku su se pretvorili u “ratno područje”. 

Izraelska policija je koristila gumene metke, zvučne bombe i suzavac. Palestinci su na ovakvu intervenciju uzvratili kamenjem i paljenjem komunalnih vozila. 

U gradu se još čuju zvuci ambulantnih vozila i sukoba. Palestinski Crveni polumjesec je potvrdio da su povrijeđene desetine osoba. 

Iz Ureda za odnose sa javnošću izraelske policije saopćili su da su snage intervenisale na području Selahaddina i Ras el-Amuda zbog bacanja kamenja. Iznad Jerusalema lete i policijski helikopteri. 

Zabrana ulaska mlađima od 50 godina

Izraelska policija je saopćila da muslimanima ispod 50 godina neće biti dozvoljen ulazak u kompleks Al-Aqse, što je najava koja dolazi nekoliko sati uoči protesta Palestinaca.

Palestinci izlaze na nove demonstracije nazvane “dan bijesa” zbog mjera sigurnosti u okupiranom Istočnom Jerusalemu, sedam dana nakon što je smrtonosni sukob u Starom gradu izazvao tenzije.

“Ulazak u Stari grad i Brdo hrama [izraelski naziv za komplek Al-Aqsa] će biti limitirano na muškarce koji imaju više od 50 godina. Ženama svih dobi će biti dozvoljen ulaz”, navodi se u saopćenju izraelske policije.

Najmanje 3.000 policajaca ušlo je u arapska naselja u Jerusalemu rano u petak, pogotovo ona u Starom gradu, gdje se nalazi kompleks Al-Aqse.

Izraelske vlasti su saopćile da će policija odlučiti kada će ukloniti metalne detektore i blokade u kompleksu postavljene prošle sedmice.

Hamas i druge grupe pozvale su da se u petak održe masovne demonstracije, nazivajući to “danom bijesa”.

Hamas je u četvrtak upozorio Izrael da ne prelazi “crvenu liniju” u kompleksu džamije Al-Aqsa, dok stanovnici Pojasa Gaze i dalje demonstriraju solidarišući se s muslimanima koji se ne slažu s novim sigurnosnim mjerama uvedenim na tom svetom mjestu.

“Cionističkom neprijatelju kažem otvoreno i jasno: džamija Al-Aqsa i Jerusalem su crvene linije. Stvarno su crvene linije”, kazao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh.

“Neprijatelju kažem: vaša politika zatvaranja i nametanja kolektivnih kazni protiv stanovnika Jerusalema i naših svetih mjesta neće biti tolerirana”, istakao je on.

Izraelska policija uhapsila je grupu Palestinaca, među kojima je i član Revolucionarnog vijeća pokreta Fatah i bivši palestinski ministar Hatem Abdulkadir, javlja Anadolija.

Predsjednik Zajednice palestinskih zatvorenika Nasir Kavs potvrdio je kako je izraelska policije uhapsila desetero palestinskih aktivista u Istočnom Jerusalemu.

Kavs je naglasio kako se među uhapšenima, osim bivšeg ministra Abdulkadira, nalazi i generalni sekretar Fataha u Jerusalemu Adnan Gays, predsjednik Komiteta porodica palestinskih zatvorenika Emced Abu Asah te predsjednik Komisije protiv judaizacije Nasser Al-Hedmi.

Sukobi ispred džamije

Palestinci se boje da Izrael pokušava silom preuzeti kontrolu nad tim područjem, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je naglasio da mu to nije namjera.

Izrael je u nedjelju otvorio kompleks džamije Al-Aqsa, pošto je u petak uveo blokadu zbog smrtonosnog napada, ali dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera.

Pristup je bio zabranjen nakon što su trojica izraelskih Arapa ubila dvojicu izraelskih policajaca.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima prije dvije godine, nakon spora oko toga ko ima pravo na vjerske obrede u kompleksu džamije Al-Aqsa, zbog čega je krenuo val nasilja.

Jevreji to mjesto smatraju svojom svetinjom i nazivaju ga Brdom hrama te tvrde da se na tom mjestu nalazio srušeni hram Solomona.

Izvor: Al Jazeera i agencije