Iračke snage preuzele kontrolu nad bolnicom u Mosulu

Komandant iračke federalne policije je izjavio da iračke snage napreduju iz tri pravca (EPA)

Iračke snage stavile su pod svoju kontrolu bolnicu i druge medicinske objekte u zapadnom dijelu Mosula, izoliravši još više pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Starom gradu u Mosulu, saopćila je iračka vojska.

Pripadnici iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova sada ponovo kontroliraju bolnicu Ibn Sina, a pored nje i banku krvi i još jednu kliniku, navedeno je u saopćenju, prenio je AFP.

Komandant iračke federalne policije, general Raed Shakir Jawdat, izjavio je da iračke snage napreduju iz tri pravca, dok se pripadnici ISIL-a nalaze na tri lokacije u Starom gradu.

Spasilačke ekipe izvukle su posmrtne ostatke desetina civila iz ruševina u oslobođenom dijelu Starog grada u Mosulu, a nekoliko hiljada civila je i dalje zatočeno na području koje i dalje kontrolira ISIL u zapadnom dijelu Mosula, javlja Anadolija.

Ured za koordinaciju humanitarnih aktivnosti u Iraku saopćio je kako spasilačke ekipe pretražuju ruševine u oslobođenim dijelovim Mosula i kako će bilans civilnog stradanja tek biti utvrđen.

Stravični prizori

U saopćenju se navodi kako su stravični prizori iz Starog grada u Mosulu nepobitni dokaz da pripadnici ISIL-a zatočene civile drže kao živi štit, a da je hiljade civila i dalje zatočeno u kvartovima koje kontroliraju pripadnici te oružane grupe.

Zaštićeni svjedok, mještanin Starog grada u Mosulu, za Ured je kazao kako pripadnici ISIL-a ne dozvoljavaju civilima da napuste grad i pobjegnu u slobodne zone i kako snajperisti ubijaju svakoga ko pokuša napustiti kvartove koji su poprište sukoba između združenih iračkih snaga i ISIL-a.

Ured za koordinaciju humanitarnih aktivnosti uputio je apel vlastima Iraka da prilikom operacije oslobađanja Mosula više povede računa o civilima koje ISIL drže kao taoce.

Borba za Mosul počela je prije više od osam mjeseci i, iako su iračke snage na momente imali velike napretke, borbe unutar grada su veoma spore.

Veći dio Mosula je pod kontrolom iračkih snaga od januara, dok je bitka za posljednje uporište ISIL-a u Mosulu, Stari grad, počela u februaru i, kako je naveo Reuters, postaje najsmrtonosnija bitka u ofanzivi.

Izvor: Agencije