Iračke snage napreduju u Mosulu

Ofanziva za preuzimanje Mosula od pripadnika ISIL-a počela je u januaru (EPA)
Ofanziva za preuzimanje Mosula od pripadnika ISIL-a počela je u januaru (EPA)

Iračke snage su saopćile da su napredovale u ofanzivi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Mosulu, istakavši da su zauzele jedan distrikt južno od gradskog historijskog centra, javlja Reuters.

ISIL i dalje pod  kontrolom drži nekoliko distrikta u Mosulu u blizini starog grada, zapadno od rijeke Tigris, koja dijeli Mosul na zapadni i istočni dio, prenio je AP.

Ofanziva za preuzimanje Mosula od pripadnika ISIL-a počela je u januaru, prenose agencije.

Ona dalje traje, a drugi najveći irački grad i nekada ekonomska prijestolnica te zemlje gotovo u potpunosti je devastirana i pretvorena u grad ruševina i prašine.

Utvrde ISIL-a

Borci ISIL-a od ljeta 2014. godine kontroliraju Mosul.

Nakon tri mjeseca, akcija združene iračke snage su, uz podršku međunarodne koalicije, u januaru oslobodile istočni dio Mosula, a 19. februara je pokrenuta i akcija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

Mosul u Iraku i Raqqa u Siriji slove za dvije najveće utvrde grupe ISIL.

Sirijske demokratske snage, koje podržava SAD, su napredovali protiv ISIL-a u Raqqi, zauzevši u ponedjeljak tvornicu šećera na sjeveru.

Izvor: Agencije


Povezane

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant se služe civilima kao ljudskim štitom i ubijaju stanovnike koji pokušavaju pobjeći iz iračkog grada.

08 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO