Le Pen najavljuje stvaranje novog pokreta

Finalistkinja predsjedničkih izbora 2017. rekla je da Macron 'nema pravu viziju' (Reuters)

Kandidatkinja francuske krajnje desnice Marine Le Pen najavila je nakon poraza na predsjedničkim izborima da će osnovati novi domoljubni pokret, koji će sudjelovati na parlamentarnim izborima u lipnju.

Le Pen je priznala poraz i čestitala Emmanuelu Macronu, naglasivši da je njezina Nacionalna fronta postigla povijesni rezultat i da je to samo početak.

“Nacionalna fronta mora se duboko obnoviti kako bi uhvatila povijesnu priliku i ispunila očekivanja francuskog naroda. Predložit ću početak te duboke transformacije našeg pokreta kako bih stvorila novu političku snagu”, najavila je.

Florian Philippot, zamjenik Marine Le Pen, kazao je da nova stranka neće nositi ime Nacionalna fronta.

I Macron će na izbore

Otac Marine Le Pen, bivši predsjednik stranke, koji je 2002. također bio u drugom krugu izbora i još teže poražen, kazao je da je jedan od glavnih razloga poraza njegove kćeri na predsjedničkim izborima upravo Philippot, ali i njezina stajališta u odnosu na Europu i euro.

Nakon što su prebrojani svi glasovi drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Macron je osvojio 66,06 posto, prema 33,94 posto za Le Pen, što je znatno veća prednost od 20-ak posto, koliko su predviđale predizborne ankete.

Ipak, to je rekordan rezultat za krajnje desnu protuimigrantsku Nacionalnu frontu i pokazuje dubinu podjela u francuskom društvu s kojima će se suočiti Macron tijekom svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

I pobjednik na francuskim predsjedničkim izborima Emmanuel Macron i poražena Marine Le Pen namjeravaju izaći na parlamentarne izbore, koji francuske građane čekaju za mjesec dana.

Macron je u svom prvom govoru nakon izbora rekao da želi ujediniti zemlju i prevladati podjele te ostvariti pobjedu i na parlamentarnim izborima u lipnju kako bi mogao provesti svoju politiku.

Nova stranica duge povijesti

Na proslavi pobjede ispred Louvrea Macron je svoje pristaše i sve koji su glasali za njega upozorio da će ih ponovno trebati na lipanjskim izborima, kada će biti potrebno osvojiti “čvrstu većinu”, nužnu za bilo kakav stvarni zaokret.

“Imamo ogroman zadatak razviti stvarnu, čvrstu većinu, većinu za promjene kakve Francuska želi i zaslužuje. To je ono što od vas za šest tjedana očekujem”, poručio je 39-godišnji Macron biračima, upozorivši kako će ih “trebati opet i opet”.

Macron, bivši ministar u vladi predsjednika Francoisa Hollandea, nakon samo dvije godine ministarskog staža napustio je Socijalističku stranku i osnovao svoju stranku En Marche! (Naprijed!) i sada se nada da će njegova pobjeda donijeti dodatni impuls stranci koju vodi.

“Danas je okrenuta nova stranica naše duge povijesti. Želim da ta stranica bude stranica nade i obnovljenog povjerenja”, naglasio je Macron.

‘Nema glasova za ekstremiste’

Njegova premoćna pobjeda donijela je veliko olakšanje za francuske partnere u Europskoj uniji, koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasovanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

“Borit ću se protiv podjela koje nas potkopavaju”, rekao je Macron, naglasivši da će raditi na “ponovnoj izgradnji veza između Europe i ljudi koji ju čine, između Europe i njezinih građana”.

Također je rekao da razumije osjećaj “bijesa, bespomoćnosti”, koji je naveo brojne francuske birače da daju svoj glas Macronovoj suparnici u drugom izbornom krugu, desničarki Marine Le Pen. “Učinit ću sve što mogu kako bih u pet godina [kao predsjednik] osigurao da više nema razloga da se glasa za ekstremiste”, rekao je Macron.

Parlamentarni izbori raspisani su za 11. i 18. lipnja, a dvije odvojene ankete, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, pokazale su da će u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u lipnju najviše glasova osvojiti Macronova stranka i njezini politički partneri.

Mnogi nisu zadovoljni

U prvom krugu izbora za donji dom parlamenta 11. lipnja za Macronovu stranku En Marche! ili njegove saveznike, centrističku stranku Modem, glasovat će 26 posto ispitanika, pokazala je anketa tvrtke Harris Interactive.

Ekstremno desničarska Nacionalna fronta osvojit će 22 posto glasova, koliko i konzervativni Republikanci i njihov partner UDI. Radikalna ljevičarska stranka Nepokorena Francuska Jean-Luca Mélenchona dobit će 13 posto glasova, a Socijalisti osam posto, pokazuju rezultati ankete provedene u nedjelju nakon što je centrist Macron izabran za novog predsjednika Francuske.

Odvojena anketa koju je provela tvrtka Kantar Sofres pokazala je da će En Marche! / Modem osvojiti 24 posto glasova, Republikanci i UDI 22 posto, a Nacionalna fronta 21 posto, dok su projekcije za Nepokorenu Francusku 15 posto, a za Socijaliste devet posto.

Ipak, rekordnih 3,8 milijuna praznih, odnosno neispravnih glasačkih listića pokazalo je da mnogi birači nisu bili zadovoljni izborom između liberalnog kandidata centra i krajnje desničarke.

Izvor: Agencije