Haley: Nema mira u Siriji s Assadom na vlasti

Političko rješenje rata u Siriji nije moguće s Basharom al-Assadom, smatra Haley (Reuters)

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, Nikki Haley upozorila je kako političko rješenje rata u Siriji nije moguće s Basharom al-Assadom na vlasti.

“Pobjeda nad ISIL-om, smanjivanje iranskog utjecaja u Siriji i uklanjanje Assada su prioriteti američke administracije”, rekla je Haley.

“Ne vidimo mir u Siriji s Assadom na vlasti”, dodala je.

Američki predsjednik Donald Trump zapovijedio je u četvrtak napad na jednu sirijsku zrakoplovnui bazu u znak odmazde za kemijski napad na civile koji su izvele Assadove snage.

Oglasio se i američki državni tajnik Rex Tillerson, koji je također rekao kako je “prvi prioritet SAD-a u Siriji poraz ISIL-a”.

“Svladavanje ISIL-a i iskorjenjivanje njegova samoprozvanog ‘kalifata’ uklonilo bi prijetnju ne samo za SAD nego i za stabilnost cijele regije”, izjavio je Tillerson američkim medijima.

“Važno je da naši prioriteti ostanu jasni. A mi smatramo da je prvi prioritet poraz ISIL-a”, kazao je.

Nada u konstruktivnu ulogu Rusije

“Jednom kad se prijetnja ISIL-a smanji ili čak ukloni, mislim da ćemo tada moći skrenuti pozornost izravno na stabiliziranje situacije u Siriji. Uvjeren sam da će se tako moći spriječiti nastavak građanskog rata u Siriji i dovesti različite strane za pregovarački stol kako bi se započeo proces političkih rasprava”, smatra Tillerson.

Nada se da će Rusija “odabrati konstruktivnu ulogu podržavajući prekid vatre putem pregovora u Astani, ali i Ženevi”, u okviru pregovora vođenih pod pokroviteljstvom UN-a.

“Ako uspijemo provesti prekid vatre u zonama stabiliziranja u Siriji, nadamo se da ćemo imati uvjete nužne za pokretanje korisnog političkog dijaloga”, kaže.

Tillerson je naglasio kako se ne boji ruske odmazde nakon američkog napada na sirijsku bazu.

“Rusi nisu bili cilj tog napada. Radilo se o preciznom udaru kao odgovoru na kemijski napad. Rusija nikad nije bila meta”, istaknuo je on.

Više od 320.000 ljudi ubijeno je u Siriji od početka rata prije šest godina.

Izvor: Agencije