Lagarde: Možemo uspješno sarađivati s Trumpom

Lagarde je govorila na konferenciji za štampu uoči današnje skupštine MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu (EPA)
Lagarde je govorila na konferenciji za štampu uoči današnje skupštine MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu (EPA)

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde vjeruje da ova organizacija može uspješno sarađivati s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi poboljšala globalni trgovinski sistem.

Ipak, dodala je da se slobodna trgovina mora sačuvati kao motor ekonomskog rasta.

Lagarde je govorila na konferenciji za štampu uoči današnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu. Istakla je kako se moraju smanjiti državne subvencije i druge vrste trgovinskih intervencija koje ograničavaju konkurenciju, ali da se moraju spriječiti i protekcionističke mjere vlada.

Poboljšanje sistema

“Na osnovu različitih kontakata koje sam imala s Trumpovom administracijom do sada ima dovoljno razloga vjerovati da možemo napredovati, sarađivati, s ciljem poboljšanja sistema koji postoji“, rekla je Lagarde, prenosi Reuters.

Lagarde je nedavno pozvala najveće ekonomije svijeta da zajedno rade na očuvanju trgovinskih koristi te da izbjegnu protekcionizam, kao i da smanje vanjske neravnoteže i “stave tačku” na mjere koje štete globalnoj trgovini.

Izvor: Agencije


Povezane

Sud u Parizu donosi odluku u slučaju protiv Christine Lagarde, direktorice MMF-a. Predmet suđenja bila je njena odluka, dok je obavljala funkciju ministrice finansija Francuske, da dugogodišnji spor pošalje na arbitražu i francuskom tajkunu Bernardu Tapieju isplati odštetu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO