Video: Spašene posljednje životinje zoološkog vrta u Mosulu

Stotine hiljada ljudi pobjegle su iz iračkog grada Mosula zbog žestokih borbi između iračke vojske i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), no dvije preživjele životinje u tamošnjem zoološkom vrtu bile su zarobljene.

Većina životinja u Zoološkom vrtu Montazah al-Morour je ubijena tokom borbi ili uginula od gladi proteklih mjeseci, no medvjed Lula i lav Simba su uspjeli preživjeti i ove sedmice su spašeni.

Međunarodna grupa za zaštitu životinja Four Paws (Četiri šape) uspjela je ove dvije životinje 10. aprila avionom prebaciti u Jordan, što im krajem marta nije uspjelo.

Brojne bolesti

Tokom obilaska zoološkog vrta u martu, veterinar Amir Khalil kazao je kako Lula i Simba imaju „veoma loše zube“, „izgledaju užasno i pate od mnogih bolesti zbog neuhranjenosti i manjka veterinarske brige“.

Dodao je kako Lula ima problema sa plućima, a Simba sa bolnim zglobovima.

„Od danas, oni ne moraju biti više dio užasnog rata“, kazao je Khalil za agenciju AFP nakon spasilačke operacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Iračka vojska vodi borbe sa grupom ISIL u blizini aerodroma u zapadnom dijelu Mosula. Planiraju da ga, nakon zauzimanja, koriste kao bazu. Proteklih dana napredovali su u slabije naseljenim dijelovima na jugozapadu grada. Prethodno su protjerali grupu ISIL iz područja istočno od rijeke Tigris. I životinje su žrtve borbi u Mosulu. U zoološkom vrtu u […]

Published On 22 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO