Moskva: Krim je ruski, ne damo svoje

Rusija je Krim anektirala prije tri godine, nakon referenduma tamošnjeg stanovništva (Reuters)

Nakon što je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer prenio američka očekivanja, po kojima Krim treba biti vraćen Ukrajini, Moskva je odgovorila da Rusija ne daje svoje teritorije drugima.

“Predsjednik Donald Trump vrlo je jasno stavio do znanja kako očekuje da Vlada Rusije zaustavi nasilje u Ukrajini i vrati Krim. U isto vrijeme očekuje i želi dobre odnose s Rusijom”, rekao je glasnogovornik Spicer, a prenosi Reuters.

Odmah je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova izjavila je da Rusija neće vratiti kontrolu nad Krimom Ukrajini.

“Mi ne dajemo naše teritorije. Krim je teritorij Ruske Federacije”, rekla je Zaharova.

Približno 10.000 ljudi ubijeno je otkad su ukrajinske istočne industrijske regije s proruskom većinom pokrenule pobunu protiv prozapadne vlade u Kijevu 2014. godine.

Sankcije Rusiji zbog aneksije

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da podržava pobunjenike i šalje vojnike preko granice, što Moskva negira.

Odnosi između Ukrajine i Rusije posljednjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u jeku masovnih prosvjeda kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i odakle se pruža velika podrška proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija uveli su sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini i pripajanja Krima, a te kaznene mjere u više su navrata proširene i obnovljene.

Izvor: Agencije