Premijer objavio poraz ISIL-a u Iraku

Naš neprijatelj želio je ubiti našu civilizaciju ali smo pobijedili, ističe irački premijer (Arhiva)

Irački premijer Haider al-Abadi objavio je “kraj rata” koji već tri godine vode Vladine snage protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

“Naše snage u potpunosti kontroliraju iračko-sirijsku granicu i stoga objavljujem kraj rata protiv Daecha [arapski akronim za ISIL]”, rekao je on u Bagdadu, na otvaranju konferencije koju je organizirao irački sindikat novinara.

“Naš neprijatelj želio je ubiti našu civilizaciju, ali smo pobijedili, zahvaljujući našem jedinstvu i odlučnosti. Pobijedili smo ih u malo vremena”, dodao je.

ISIL je osvojio trećinu zemlje 2014. godine, u brzoj ofanzivi, čime je u opasnost stavljena sama opstojnost iračke države.

Pobjeda i na rijeci Eufrat

Uz pomoć međunarodne koalicije, pod vodstvom SAD-a, iračke snage pokrenule su protivofanzivu te ponovo osvojile izgubljenu teritoriju.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je postignuta potpuna pobjeda nad ISIL-om na obje strane rijeke Eufrata u Siriji.

Kazao je da je vojna operacija u tom području završena te da se fokus sada može premjestiti na politički proces, koji će konačno uključiti predsjedničke i parlamentarne izbore.

Putin nije precizirao misli li na cijelu Siriju, ili samo na područja oko doline rijeke Eufrat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO