Aung San Suu Kyi odbila razgovarati o silovanjima u Mijanmaru

Aung San Suu Kyi odbila je svaku vrstu ozbiljnog razgovora na temu silovanja s UN-ovom predstavnicom (EPA)

Mijanmarska čelnica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi odbila je razgovarati o sustavnom silovanju žena iz naroda Rohinja tokom kampanje etničnog čišćenja kada se susrela s visokim dužnosnikom Ujedinjenih naroda, objavio je The Guardian.

Pramila Patten, specijalna predstavnica UN-a za borbu protiv seksualnog nasilja u sukobima, bila je nedavno u posjetu Mijanmaru, ali je Aung San Suu Kyi odbila svaku vrstu ozbiljnog razgovora o toj temi, navodi se u zabilješci u koju su novinari britanskog lista imali uvid.

Informacije o sustavnom i raširenom silovanju koje je provodila vojska i policija nad ženama iz manjinskog muslimanskog naroda, nisu bile predmetom razgovora.

“Sastanak je prošao kurtoazno, ali bez ikakve suštine”, navela je Patten u pismu glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu.

Najmanje 650.000 Rohinja je protjerano iz Mijanmara, a mnogi su ubijeni tokom kampanje koju provode vojne vlasti većinski budističke države.

Silovanja traju više od godinu dana

I agencija AP nedavno je objavila kako su silovanja pripadnica muslimanske manjine Rohinja bila učestala i sustavna. Do takvih spoznaja došli su intervjuirajući 29 žena i djevojaka koje su pobjegle u susjedni Bangladeš.

Žrtve silovanja starosti između 13 i 35 godina, iz različitih kampova za izbjeglice, bile su odvojeno i detaljno intervjuirane.

One su, kako navodi američka agencija, došle iz različitih sela iz mijanmarske države Rakhine, a govorile su o silovanjima koja su trajala od listopada prošle do polovice rujna ove godine.

Stranim novinarima je zabranjeno da pristupe regiji Rakhine, koja je naseljena Rohinjama, što čini skoro nemogućim da tvrdnje svake od tih žena budu potvrđene.

Ipak, kako navodi AP, u njihovim pričama je bilo zgražavajućih sličnosti, s izraženim obrascima u njihovim iskazima – uniformama njihovih napadača i detaljima samih silovanja.

Njihova svjedočenja, navodi agencija, potvrđuju tvrdnje Ujedinjenih naroda da oružane snage Mijanmara sustavno koriste silovanje kao “proračunato oružje terora” sa ciljem istrebljenja naroda Rohinja.

Samo dio žena javno priznao silovanje

Oružane snage Mijanmara nisu se odazvale na veliki broj zahtjeva AP-a za komentar, ali je, kako se navodi, unutarnjom vojnom istragom prošlog mjeseca utvrđeno da se ni jedno od tih silovanja nije dogodilo.

Kada su novinari upitali za optužbe o silovanjima za vrijeme puta u Rakhine, koji je Vlada organizirala u rujnu, ministar za pogranična pitanja Rakhine Fon Tint je odgovorio: “Ove žene tvrde da su bile silovane, ali pogledajte kako one izgledaju. Mislite li da su toliko privlačne da bi bile silovane?”

Doktori i humanitarci, međutim, navode da su zgranuti ogromnim brojem slučajeva silovanja i sumnjaju da je samo dio žena to javno priznao.

Liječnici međunarodne humanitarne nevladine organizacije “Liječnici bez granica” od kolovoza su liječili 113 žrtava silovanja, od kojih je trećina uzrasta ispod 18 godina, a najmlađa žrtva ima devet godina, navodi agencija.

Izvor: Agencije