Puigdemont i bivši katalonski ministri na sudu 17. novembra

Puigdemont i četiri bivša ministra saslušavani su više od deset sati (EPA)

Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont i četvorica njegovih bivših ministara trebaju se 17. novembra pojaviti pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkad su ih tamošnje vlasti pustile na uvjetnu slobodu, javlja AFP.

Agencija AP prenosi da je ured tužioca u Bruxellesu potvrdio da će se saslušanje održati iza zatvorenih vrata, nakon čega će se najvjerovatnije odlučiti hoće li biti izručeni Španiji.

Petorica političara imat će pravo podnijeti žalbu na eventualnu odluku o izručenju, a ako i kada iscrpe sva pravna sredstva, u Belgiji mogu ostati do početka iduće godine, prenose agencije.

U međuvremenu je Puigdemont napao Španiju, nazvavši je državom koja ignoriše principe demokratije, što je bila njegova prva izjava nakon što ga je belgijski sudija uvjetno oslobodio.

On je na svom Twitter-profilu napisao da je “slobodan i bez kaucije”.

“Naše misli su s drugovima koje je uhapsila država koja je zastranila od demokratske prakse”, dodao je smijenjeni katalonski čelnik.

Ne smiju napustiti Belgiju

Puigdemont i njegove kolege ne smiju napustiti Belgiju bez sudskog dopuštenja, moraju dati svoju stvarnu adresu i lično prisustvovati svim sudskim saslušanjima, otkrio je ured tužioca.

Katalonija, bogata regija na sjeveroistoku Španije koja ima svoju kulturu i jezik, 1. listopada održala je referendum o nezavisnosti uprkos odluci Vrhovnog suda Španije da je to glasanje nezakonito.

Puigdemont i četvorica ministara iz njegove regionalne vlade prošle sedmice pobjegli su u Belgiju prije nego što su španski tužioci podigli optužnice protiv svih 14 članova kabineta zbog pobune protiv države i zloupotrebe budžetskog novca.

Španski sudija u petak je izdao evropski nalog za hapšenje nakon što se Puigdemont i četvorica njegovih saradnika nisu pojavili pred sudom u Madridu dan ranije.

Izvor: Agencije