Rusiju ne zabrinjava stvaranje evropske vojske

Francuska, Njemačka i još 21 članica EU-a potpisale su sporazum da će finansirati, razvijati i zajedno razmještati oružane snage (EPA)

Visoki dužnosnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Kiril Logvinov poručio je da Rusiju ne zabrinjavaju nastojanja Europske unije da integrira svoju obranu, te smatra da su to “samo riječi”.

Prema njegovim izjavama, koje prenosi Reuters, čini se da ta europska inicijativa nije usmjerena protiv Moskve.

Govoreći na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u Berlinu, založio se za obnovu povjerenja između europskih zemalja i Rusije posredstvom dijaloga i vojne suradnje.

“NATO je oživio hladnoratovske napetosti putem proširenja koje je zaprijetilo ruskoj nacionalnoj sigurnosti. Moskva je otvorena za nastavak dijaloga i obnovu povjerenja te predana provedbi sporazuma iz Minska, kojima se želi prekinuti nasilje na istoku Ukrajine, pod uvjetom da Kijev također ispuni obećano. Samo da se sjedne za stol bilo bi važan korak prema obnovi povjerenja”, rekao je Logvinov, koji je u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije zadužen za odnose s NATO-om.

Na pitanje zabrinjava li Rusiju dogovor 23 zemlje članica EU-a da će surađivati u financiranju i zapovijedanju zajedničkim vojnim projektima kazao je da Moskva pozdravlja sve korake koji bi pridonijeli ujedinjenju Europe.

“Ne pokušavamo razbiti nikakve skupine. Što bolje skupine u Europi surađuju, to bolje za nas. Što prije budu govorili jednim glasom, to je bolje za naše odnose s EU-om”, rekao je Logvinov.

Aktivirana vojna saradnja evropskih država

Naveo je i da se europska stalna strukturirana suradnja (PESCO) priprema već desetljećima.

“Naravno, pratimo razvoj te situacije, ali u ovom trenutku, to su samo riječi”, dodao je.

Francuska, Njemačka i još 21 članica EU-a potpisale su ovaj mjesec sporazum da će financirati, razvijati i zajedno razmještati oružane snage nakon što je Velika Britanija odlučila da će izići iz Unije. To je predloženo još 1950-ih, a Britanija se tome oduvijek protivila.

Po dogovoru, koji će europski čelnici potvrditi na samitu u prosincu, države sudionici prvi će se put zakonski obvezati da sudjeluju u zajedničkim projektima i obećati da će povećati proračune za obranu i sudjelovati u brzom raspoređivanju snaga.

Rachel Ellehuus, glavna direktorica za europsku politiku i NATO pri američkom Ministarstvu obrane, kazala je na konferenciji da SAD podržava tu inicijativu i njezinu transparentnost.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen objasnila je da je u PESCO-u više riječ o tome kako da Europa učinkovitije surađuje u rješavanju humanitarnih kriza te da to nije povezano s narušenim odnosima s Rusijom.

Izvor: Agencije