Forbes: Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

Njemačka kancelarka i prošle godine bila na prvom mjestu 'Forbesove' liste (Arhiva)

Američki časopis Forbes redovno objavljuje listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, a prvo mjesto ove godine opet zauzima njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je druga britanska premijerka Theresa May.

Iza May se nalaze Melinda Gates, kopredsjedavajuća Fondacije “Bill & Melinda Gates”, Sheryl Sandberg, glavna operativka Facebooka i Marry Barra, izvršna direktorica General Motorsa.

Na listi se našla i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zauzela 39. mjesto.

Grabar-Kitarović je 39. na ukupnom popisu, no kad je riječ o ženama u politici nalazi se na 14. mjestu.

Prva predsjednica Hrvatske

Prema Forbesu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17, ili Elvire Nabiuline, guvernerke ruske Centralne banke, prenose hrvatski mediji.

“Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar-Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog gasa na otoku Krku, kojim bi se moglo isporučiti do dvije milijarde kubika godišnje za distribuciju u zapadnu Evropu, što bi moglo pomoći energetskoj nezavisnosti Evrope od Rusije. Bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD-a prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa”, napisao je Forbes za Grabar Kitarović.

Izvor: Agencije