Holandsko vijeće: NATO nije sposoban braniti članice od Rusije

U izvještaju holandske institucije se navodi da je liderstvo Donaldi Trumpa upitno (EPA)

NATO nije dovoljno opremljen braniti članice od agresije, zbog nejedinstva koje je unio američki predsjednik Donald Trump, a koje omogućava Rusiji da to iskoristi, objavila je holandska organizacija za međunarodna pitanja.

“Postaje upitno da li će NATO djelovati odgovorno i jedinstveno kada dođe do eventualnog napada ili agresije. Postoji unutrašnje nejedinstvo u mnogim pitanjima”, rekao je Joris Voorhoeve, predsjednik Holandskog savjetodavnog vijeća za međunarodne odnose.

U izvještaju ove institucije se navodi da je Trumpovo liderstvo upitno te da je sposobnost Alijanse za odgovor sve slabija.

Izvještaj poziva članice da dodatno ojačaju Savez, ističući da je uloga SAD-a nezamjenjiva za sigurnost Evrope.

Nova komandna struktura Alijanse

Ministri odbrane država članica NATO-a dogovorili su se tokom dvodnevnog sastanka u Briselu o novoj komandnoj strukturi Alijanse, kako bi se ona prilagodila novim sigurnosnim izazovima.

“Na samitu u Varšavi prošle godine odlučili smo pokrenuti analizu komandne strukture NATO-a u svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja. Kako bi osigurali da bude sposobna obavljati posao punog spektra misija Saveza, dogovorili smo obrise prilagođene komandne strukture, koji će biti temelj za dalji rad”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kako se navodi, konačna odluka o novoj komandnoj strukturi može se očekivati na sljedećem sastanku ministara odbrane, u februaru 2018. godine.

Izvor: Agencije