Gradonačelnica Barcelone protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti

Španski premijer ne odbacuje uklanjanje katalonske vlade i raspisivanja novih regionalnih izbora ako Katalonija proglasi nezavisnost (EPA)
Španski premijer ne odbacuje uklanjanje katalonske vlade i raspisivanja novih regionalnih izbora ako Katalonija proglasi nezavisnost (EPA)

Utjecajna gradonačelnica Barcelone izjasnila se protiv katalonskog jednostranog proglašenja nezavisnosti, a također je zatražila od španske vlade da povuče svoja policijska pojačanja poslana u regiju. 

Rezultati referenduma 1. oktobra ne mogu poslužiti kao osnova za proglašenje nezavisnosti, rekla je Ada Colau, ljevičarska gradonačelnica katalonske prijestolnice koja ima 1,6 miliona stanovnika.

Katalonska budućnost u ponedjeljak izgleda vrlo nesigurno, dan prije ključnog govora u parlamentu koji treba održati secesionistički vođa Carles Puigdemont, u kojem je neizvjesno hoće li proglasiti nezavisnost od Španije.

Puigdemont bi trebao govoriti u utorak u 18 sati te “izvijestiti o aktuelnoj političkoj situaciji”. 

Glasnogovornik španske glavne vladajuće stranke upozorio ga je da riskira hapšenje ako proglasi nezavisnost.

“Historija se ne smije ponoviti. Nadamo se da sutra ništa neće biti proglašeno, možda i zato jer bi onaj ko to učini mogao završiti kao onaj koji je proglasio prije 83 godine”, rekao je Pablo Casado iz vladajuće Narodne stranke.

Casado je pritom mislio na Lluisa Companysa, koji je proglasio katalonsku državu 1934. a uhapšen je vrlo brzo nakon toga. Šest godina kasnije ubijen je za vrijeme diktature Francisca Franca.

‘Nemojte preći granicu’

Puigdemont je u ponedjeljak pod intenzivnim pritiskom da napusti planove o objavi nezavisnosti te regije od Španije nakon što su stotine hiljada unionista tokom vikenda izašle na ulice kako bi demonstrirali protiv takve odluke. 

Po katalonskom zakonu o referendumu koji je Madrid prozvao neustavnim, glasanje o nezavisnosti u utorak započelo bi šestomjesečni proces pregovora o razlazu s Madridom prije regionalnih izbora i konačnog čina odvajanja.

Međutim, španska vlada, ohrabrena nedjeljnim protestima u Barceloni, prijestolnici Katalonije, u ponedjeljak je jasno objavila da će odmah odgovoriti na bilo kakvo glasanje u skupštini. 

“Pozivam razumne ljude u katalonskoj vladi… nemojte preći granicu jer ćete sa sobom povući ljude”, poručila je zamjenica španskog premijera Soraya Sanez de Santamaria u razgovoru za radio COPE. 

“Ako dođe do unilateralne objave nezavisnosti, bit će donesene odluke za ponovnu uspostavu prava i demokratije.”

Kompanije premještaju sjedišta iz Katalonije

Španski premijer Mariano Rajoy ne odbacuje uklanjanje katalonske vlade i raspisivanja novih regionalnih izbora ako Katalonija proglasi nezavisnost. 

Riječ je o najvećoj političkoj krizi u Španiji otkad je postala demokratija prije četiri decenije. Gubitak Katalonije, regije koja ima svoj jezik i kulturu, Špansku bi lišio petine ekonomije, te četvrtine izvoza.

Niz kompanija i banaka sa sjedištem u Kataloniji već je preselilo svoje baze izvan te regije. Posljednja u nizu u ponedjeljak navečer to je objavila kompanija za upravljanja španskim autocestama Abertis koja ima namjeru sjedište preseliti iz Barcelone u Madrid.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO