Deseci hiljada na protestima širom Španije

Deseci hiljada Španaca -sa trgova ispred gradskih vijećnica Madrida i Barcelone -pozvalo je na dijalog i jedinstvo između Katalonaca i ostatka Španije.

U Madridu su pozivali na jedinstvo i nedjeljivost Španije, a slične poruke su dolazile i iz Katalonije.

Hiljade okupljenih u Barceloni pozivali su na razgovor. Odjeveni u bijelo, poslali su poruku da se dogovor mora postići.

Protesti u cijeloj Španiji najavljeni su i za sutra.

Obraćanje Puigdemonta parlamentu

“Španija je puno bolja od svojih čelnika”, može se pročitati u peticiji koju je objavila stranica Change.org koja je skupila približno devet hiljada potpisa u subotu ujutro.

Katalonski separatisti rade na jednostranom proglašenju nezavisnosti od Španije koja bi mogla biti usvojena naredne sedmice.

Nakon što je španski Ustavni sud suspendirao zasjedanje katalonskog regionalnog parlamenta najavljeno za ponedjeljak, a na kojoj se očekivalo proglašenje osamostaljenja, parlament je saopćio da je vođa te autonomne regije Carles Puigdemont, zagovornik nezavisnosti, zatražio da se parlamentu obrati u utorak.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ustavni sud Španije suspendovao je sjednicu katalonskog parlamenta zakazanu za ponedjeljak, 9. oktobar, na kojoj je, prema očekivanjima, trebao biti napravljen završni korak ka jednostranom proglašenju nezavisnosti te regije. Nakon upozorenja Ustavnog suda čelnicima katalonskog parlamenta, dodatno su zaoštreni i odnosi opozicije i većine u pokrajinskoj skupštini. Protivnici nezavisnosti Katalonije nakon referenduma ukazuju na neophodnost vraćanja zakonu […]

Šef katalonske policije i još troje osumnjičenih saslušani su u Madridu zbog navodnog podrivanja države. Uslijedilo je to nakon što su državne sigurnosne snage u septembru upale u institucije regionalne vlade, nastojeći spriječiti referendum o nezavisnosti Katalonije. Šef separatističke grupe, koji je također saslušan, kaže da nije htio dati izjavu pred sudom jer ne priznaje njegove […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO