Vrhovni sud pozvao katalonske čelnike na saslušanje

Španjolski Vrhovni sud uputio poziv katalonskim čelnicima da se u četvrtak jave na saslušanje u procesu zbog pobune i puča, a ranije je Ustavni sud poništio deklaraciju o nezavisnosti Katalonije usvojenu u katalonskom parlamentu u petak.

Španjolska vlada je isti dan kada je proglašena nezavisnost Katalonije uputila pismo Ustavnom sudu tvrdeći da je odluka suprotna Ustavu, koji je na snazi od 1978. godine.

Madrid je time htio steći apsolutnu sigurnost protiv bilo kakvog pravnog postupka koji bi ozakonio uspostavljenu republiku Kataloniju.

Vrhovni sud Španjolske pozvao je smijenjenog lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta i 13 smijenjenih članova njegove administracije da se pojave u devet ujutro u četvrtak na saslušanju, prenosi Reuters.

Sutkinja Carmen Lamela rekla je da bi grupa smijenjenih zvaničnika trebalo da se pojavi u sudu u Madridu u četvrtak u devet ujutro na saslušanju koje će trajati i u petak, navodi AP.

Glasnogovornik Vrhovnog suda rekao je ranije kako taj sud razmatra optužnicu kojom je španjolsko državno odvjetništvo optužilo predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta za pobunu, neposluh i malverzaciju javnim fondovima prilikom organiziranja referenduma o nezavisnosti protivnog španjolskom ustavu.

Pretrage policije

U međuvremenu se neizvjesnost oko Katalonije nastavlja, jer je španjolska Civilna garda pretražila lokalna sjedišta katalonske policije, poznatije kao “Mossos d’ Esquadra”.

Akcija je dio istrage o referendumu o neovisnosti kojega je Madrid proglasio neustavnim.

“Obavljamo inspekciju u vezi s komunikacijama u okviru ‘Mossos d’ Esquadre’ na dan nezakonitog referenduma 1. listopada”, izjavio je neimenovani glasnogovornik Civilne garde, javlja AFP.

Po njegovim riječima, policajci su pretražili sjedište “Mossosa” u katalonskom gradu Sabadell, kao i druge urede regionalne policije.

Katalonska policija odbila je na dan referenduma nalog suda te nije spriječila stanovnike da glasaju.

Čelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero u međuvremenu je smijenjen te mu se sudi u Madridu.

Novi šef katalonske policije, koji je do ovog tjedna bio zamjenik, dobio je nalog ispratiti iz ureda razriješene katalonske dužnosnike.

Puigdemont i ministri u Belgiji

U međuvremenu je potvrđeno da su španjolski ministri zakazali izvanrednu sjednicu za 18:00 sati.

Ranije je potvrđeno da je katalonski čelnik Carles Puigdemont u tajnosti otišao u Bruxelles, nakon što mu je Madrid oduzeo ovlasti predsjednika katalonske vlade.

Zajedno s Puigdemontom još je pet regionalnih ministara napustilo Kataloniju i nalazi se u Belgiji.

Odvjetnik Paul Bekaert, koji zastupa Puigdemonta, nije htio potvrditi radi li s klijentom na traženju azila, prenosi Reuters.

Puigdemontova stranka ranije je objavila da će izaći na izvanredne izbore u Kataloniji, koje je za dva mjeseca sazvala Vlada Španjolske i premijer Mariano Rajoy.

Madrid preuzeo kontrolu nad Katalonijom

Španjolska Vlada je u subotu preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom time što je, aktivirajući član 155. Ustava, razriješila dužnosti katalonsku vladu te sazvala izbore za 21. prosinca.

Prethodno je španjolski državni tužitelj Jose Manuel Maza potvrdio da će biti podignuta optužnica za pobunu i poticanje na pobunu protiv čelnika Katalonije zbog pokušaja odvajanja te regije od Španjolske, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, optužnice će biti podignute protiv smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika Oriola Junquerasa i drugih koji su, kako se navodi, izazvali institucionalnu krizu.

Katalonski parlament izglasao je u petak neovisnost, nakon čega je španjolski Senat odobrio vladi premijera Rajoya da uspostavi izravnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije