Puigdemont: Madrid je izvršio promišljenu agresiju

Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je da Katalonci žive pod represijom i prijetnjom, ali da ne žele nasilje.

Dan nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, a španske vlasti raspustile katalonski parlament i smijenile regionalnu vladu, Puigdemont je poručio Kataloncima da “vrata kroz koja smo ušli moramo odbraniti na civilizovan način”, javlja iz Barcelone reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Pozvao je građane na strpljenje i upornost, ali nije govorio o procesu tranzicije.

“Poštujmo ljude, simbole i one koji se ne slažu s nama. Na nama je da nastavimo demokratski djelovati, da obezbijedimo sigurnost. Primjena Člana 155 Ustava je promišljena agresija na volju katalonskih građana. Živimo pod represijom i prijetnjom. Ne želimo nasilje. Radit ćemo da napravimo slobodnu državu sa što manje nepravde i nejednakosti. Živjela Katalonija”, rekao je Puigdemont.

Mjere koje je jučer donijela španska vlada nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije objavljene su u tamošnjem službenom glasniku i tako stupile na snagu.

Madrid je danas smijenio i šefa katalonske policije Josepa Lluisa Trapera.

Dosadašnji članovi katalonske vlade više neće primati plaću. U međuvremenu, neke agencije su objavile interni dokument katalonske policije kojom se naređuje neutralno ponašanje u trenutnoj situaciji. 

Madrid je strankama iz Katalonije dao trosedmični rok da se pripreme za izbore – da organizuju liste, kandidate i koalicije. Izbori će se održati 21. decembra.

UN: Poštovati Ustav Španije

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da bilo kakvi razgovori o raspodjeli ovlaštenja ostaju unutrašnje pitanje Španije, prenio je njegov glasnogovornik Farhan Haq.

Guterres je to kazao nakon što je španski premijer Mariano Rajoy saopštio da je španska vlada preuzela prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smijenila vladu i šefa policije.

Haq je, međutim, dodao da “generalni sekretar ohrabruje sve strane da traže rješenje unutar okvira španskog Ustava i putem ustaljenih političkih i legalnih kanala”, prenosi AFP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prokomentarisao je takođe da se “pitanje Katalonije mora riješiti u okviru španskog ustavnog poretka”.

“Španija je posvećen saveznik koji značajno doprinosi našoj sigurnosti”, naveo je on na Twitteru.

Italija ne priznaje nezavisnost Katalonije

Italijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfonso poručio je da njegova zemlja ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Katalonije. 

Alfano je u saopštenju snažno osudio proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu, ocijenivši da je to “veoma ozbiljan gest koji je izvan okvira zakona”, prenio je AP. 

Istovremeno, Alfano je izrazio nadu da bi dvije strane mogle razghovarati kako bi “spasile ljude od eskalacije tenzija”. 

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da se odnos Moskve prema pitanju Katalonije nije promijenio – odnosno da Rusija poštuje teritorijalnu cjelovitost Španije.

Škotska kritikuje zvanični Madrid

Škotska vlada objavila je da “poštuje i razumije” stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog “odbijanja dijaloga”.

Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocijenila je da “nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rješenje”, prenosi AP. 

Škotska ministrica vanjskih poslova Fiona Hyslop nije eksplicitno priznala Kataloniju kao nezavisnu državu, ali je navela da narod Katalonije “mora imati mogućnost da odlučuje o svojoj budućnosti”.

“Evropska unija ima političku i moralnu odgovornost da podrži dijalog kako bi utvrdila kako se može riješiti situacija mirno i demokratski”, poručila je Hyslop.

SAD i Njemačka ranije su dale podršku Vladi Španije i usprotivile se nezavisnosti Katalonije.

Francuska i Velika Britanija izrazile su isti stav.

Izvor: Al Jazeera i agencije