Malta: Novinarka ubijena u eksploziji

Caruana Galizia bila je poznata po blogu u kojem je otkrila više korupcijskih afera (Reuters)

Malteška novinarka i blogerica Daphne Caruana Galizia, čije su optužbe o korupciji vlade dovele do prijevremenih izbora u junu, poginula je u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila, saopćili su policijski i politički izvori.

Portal Politico opisao ju je kao “WikiLeaks ženu” jer je njeno djelovanje izazivalo reagovanja slična onima do kakvih dovodi i rad te medijske organizacije.

Eksplozija se dogodila u mjestu Bidnija, blizu Moste, neposredno nakon što je napustila svoju kuću, navode izvještaji. Detonacija je bila toliko snažna da je vozilo bačeno u obližnje polje, prenijela je Beta od agencije France-Presse.

Malteški premijer Joseph Muscat na konferenciji za štampu sazvanoj poslije tog zločina osudio je “barbarski napad” i naredio sigurnosnim snagama da upotrijebe sva raspoloživa sredstva da se počinioci privedu pravdi.

“Ono što se danas desilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu izražavanja”, rekao je Muscat i pozvao otok na jedinstvo.

Caruana Galizia, 53, sarađivala je s više malteških medija, a prije svega je bila poznata po blogu u kojem je otkrila više korupcijskih afera.

Assange ponudio nagradu

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ponudio je nagradu od 20.000 eura za informaciju koja bi dovela do njenih ubica.

Početkom juna Muscatova Laburistička partija, koa je na vlasti od 2013, uvjerljivo je pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima raspisanim nakon niza skandala u koje su bili umiješani premijerovi bliski saradnici, čak i supruga, zbog otkrića u kojima je Caruana Galizia igrala centralnu ulogu.

“Svako zna da je Caruana Galizia bila moj oštri kritičar, politički i lično”, rekao je Muscat i naglasio da ne može biti “opravdanja na bilo koji način” za takvo djelovanje.

Ministar energetike, šef kabineta premijera Muscata te njegova supruga osumnjičeni su da imaju offshore račune koji su otkriveni u okviru skandala s Panamskim dokumentima.

Muscat je kategorički demantovao optužbe i obećao da će podnijeti ostavku ako se pokaže da su tačne.

Izvor: Agencije