Rusija: SAD se pretvara da se bori protiv ISIL-a

'Djelovanje Pentagona zahtijeva objašnjenje', poručuju iz Moskve (EPA)
'Djelovanje Pentagona zahtijeva objašnjenje', poručuju iz Moskve (EPA)

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države da se samo “pretvaraju da se bore protiv terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant”, smanjujući broj svojih zračnih napada u Iraku, a kako bi usporile napredovanje snaga koje podržava Rusija, javlja Reuters. 

Ministarstvo odbrane Rusije u saopćenju je navelo da je američka koalicija drastično smanjila intenzitet djelovanja u Iraku otkad su snage koje podržava Rusija počele operaciju preuzimanja provincije Deir ez-Zor.

“Svima je jasno da se američka koalicija samo pretvara da ratuje protiv ISIL-a”, rekao je general-major Igor Konašenkov, prenosi Fena.

Susret s Rusima

Kao rezultat toga, rekao je Konašenkov, borci ISIL-a prebacili su veliki dio snaga u provinciju koju napada koalicija predvođena Rusijom.

“Ovo djelovanje Pentagona zahtijeva objašnjenje. Je li njihova promjena taktike želja da zakomplikuju oslobađanje sirijskih teritorija? Žele li oni da teroristi iz Iraka dođu u Siriju u susret ruskim snagama?”, rekao je Konašenkov.

On je naveo da sirijske snage uz podršku Rusije protjeruju ISIL iz grada Al-Mayadina, ali da borci te grupe dobijaju pomoć od “stranih plaćenika” koji dolaze iz Iraka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO