Hitlerov “Mein Kampf” bestseler u Njemačkoj

Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera sedmičnika Der Spiegel tokom većeg dijela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dvije nedelje u aprilu (AP)

Prvo reizdanje knjige Mein Kampf Adolfa Hitlera od Drugog svjetskog rata doživjelo je šesto izdanje, saopštio je danas izdavač.

Institut za savremenu historiju u Minhenu saopštio je da je oko 85.000 kopija nove verzije antisemitskog manifesta lidera nacista rasprodato od prošlog januara, prenosi AFP.

Priznati institut navodi da je, daleko od promocije desničarske ideologije, publikacija pokrenula debatu o obnovljenom porastu “autoritarnih političkih stavova” u zapadnom društvu.

Bestseler Der Spiegelove liste

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knižarama tokom ovog mjeseca.

Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera sedmičnika Der Spiegel tokom većeg dijela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dvije nedelje u aprilu.

Institut je organizovao uspješnu seriju prezentacija i debata posvećenih knjizi Mein Kampf širom Njemačke i u drugim gradovima Evrope.

“Ispostavilo se da je potpuno neosnovan strah da će publikacija promovisati Hitlerovu ideologiju, učiniti je društveno prihvatljivom i dati neonacistima novu platformu za propagandu”, izjavio je direktor Instituta za savremenu historiju Andreas Wirshing.

“Suprotno tome, debata o Hitlerovom pogledu na svijet i njegovom pristupu propagandi pružila je šansu da ukažemo na uzroke i posljedice totalitarnih ideologija i trenutku kada autoritarni politički stavovi i desničarski slogani uzimaju maha”, dodao je on.

Kritičko izdanje

Iz instituta navode da Mein Kampf uglavnom kupuju ljudi zainteresovani za politiku i historiju, kao i prosvjetni radnici.

Za sada su planirana još engleska i francuska izdanja uprkos velikom interesovanju i u mnogim drugim zemljama.

Institut je objavio Mein Kampf sa bilješkama prošlog januara, samo nekoliko dana nakon što je isteklo autorsko pravo.

Izvor: Agencije