Svijet se prisjetio žrtava holokausta

U Auschwitzu je održana komemoracija na 72. godišnjicu zatvaranja nacističkog logora (AP)

U svijetu se u petak obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a počast je odana i u zemljama regije.

U Auschwitzu je održana komemoracija na 72. godišnjicu zatvaranja nacističkog logora.

Preživjeli logoraši stigli su u nekadašnji koncentracijski kamp na jugu Poljske.

27. januara 1945. godine jedinice Crvene armije ušle su u Auschwitz i zatvorile taj logor smrti, koji je postao simbol holokausta i stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

‘Mali Auschwitz u Łódźu’

Preživjela logorašica Halina Skalmierska rekla je: “Razmišljam koliko je toga pošlo po zlu. Kada smo se vratili, nije bilo kuće, nije bilo naših roditelja. Ali morate nastaviti živjeti.”

“Konstantno plačem zato što nam je narušeno psihičko zdravlje, što smo bili djeca logora. Nisam bila u Auschwitzu, već u kampu u Łódźu. Zvali su ga ‘mali Auschwitz za mlade Poljake i djecu’. Tamo nije bilo starijih logoraša, samo djeca”, rekla je preživjela logorašica Krystyna Szpigiel.

U Zagrebu su predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, kao izaslanik predsjednika Vlade, položili cvijeće na jevrejskom groblju na Mirogoju povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Jevrejska zajednica odlučila je ne sudjelovati na službenim komemorativnim događanjima, nezadovoljna reakcijom hrvatske vlasti na postavljanje ploča s ustaškim simbolima u Jasenovcu i Kutini.

Iako je na početku redovne sjednice Sabora održana minuta šutnje, izostao je prigodan program obilježavanja kakav je organiziran prošle godine.

Burno u Hrvatskom saboru

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije tražio je pauzu u zasjedanju zbog, kako kažu, neprimjerenog odnosa vlasti prema žrtvama holokausta.

Saborski zastupnik Bojan Glavašević (SDP) optužio je hrvatske vlasti da nisu vjerodostojne u odavanju počasti žrtvama nacističkog režima, podsjećajući da u Jasenovcu stoji ploča s natpisom “Za dom spremni”.

I u Srbiji je obilježen Međunarodni dana sjećanja na žrtve holokausta.

Državna svečanost održana je na Starom sajmištu u Beogradu, gdje se nekad nalazio koncentracioni logor.

Vijenac je položio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a sudjelovali su i preživjeli logoraši, potomci žrtava i predstavnici manjina.

‘Široko pružene ruke’

“Kada se, čini se, sve ređe, podsećamo na stradanja i dane i časove čiju je prazninu ispunjavala nada, sećamo se scena užasa iz Prvog, još snažnije iz Drugog svetskog rata, njihovih razarajućih posledica, koje upozoravaju svakog čoveka, bez obzira na kojoj strani bio. Zbog toga moramo da se posvetimo očuvanju mira, razuma”, poručio je Nikolić.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i načelnik općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić položili su cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu na starom Jevrejskom groblju “Borak”.

“Jevreji su u ovom gradu naišli na široko pružene ruke. Mogli su slobodno da razvijaju svoje kulturne, tradicionalne i historijske vrijednosti, pa i religijske, na čemu moramo biti zahvalni”, istaknuo je tom prilikom predsjednik Jevrejske općine Sarajevo Boris Kožemjakin.

Izvor: Al Jazeera