Japan širi aktivnosti u Južnom kineskom moru

Oko voda u južnom kineskom moru spore se Japan, Kina i druge zemlje regije (AP)

Japan planira da pojača aktivnosti u spornim vodama Južnog kineskog mora zajedničkim vježbama patroliranja sa SAD-om, kao i kroz bilateralne i multilateralne vježbe sa mornaricama iz regije, objavila je danas ministrica odbrane Japana Tomomi Inada, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Inada to rekla u govoru koji je održala u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

Inada je dodala da će povećana japanska angažovanost u tom području, u kojem Japan dijeli zabrinutost SAD o težnjama Kine da ostvari svoje teritorijalne zahtjeve, uključivati izgradnju kapaciteta otočkih nacija.

Osiguravanje američkih brodova

Ranije su kineske vlasti upozorile Japan da se suzdrži od svih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru posebice insistirajući da japanska odbrambena flota ne učestvuje u vježbama SAD-a i njegovih snaga nazvanim “operacije za slobodu navigacije”.

Novinska agencija Kyodo navela je tada da službeni Japan nema namjeru uključiti se aktivno u operacije SAD-a u Južnom kineskom moru, ali da su ostavljena otvorena vrata mogućnosti da japanska mornarica bude angažirana na osiguravanju američkih brodova.

Izvor: Agencije