Gorbačov: Putin i Erdogan rade pravu stvar

Gorbačov je nakon obaranja aviona pozitivno ocijenio otopljavanje odnosa između Turske i Rusije (Reuters)

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio je da predsjednici Rusije i Turske rade pravu stvar, trudeći se da postepeno započnu dijalog.

On kaže da Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan žele da pronađu put za saradnju, jer će koristi od toga pored Moskve i Ankare imati i cjelokupna svjetska politika, javio je Sputnjik.

Predsjednici Turske i Rusije sastat će se danas u Sankt Petersburgu.

Rusko-turski odnosi pogoršani su u novembru prošle godine nakon što je Ankara oborila ruski avion Su-24.

Međutim, odnosi Ankare i Moskve krenuli su da se oporavljaju nakon što se Erdogan izvinio Putinu za obaranje ruskog aviona, izrazivši saučešće zbog smrti ruskih pilota.

Prvo putovanje nakon puča

Gorbačov je tada pozitivno ocijenio otopljavanje odnosa između Turske i Rusije, rekavši da je dobro što je Putin istrajao u svojoj odlučnosti da ne popusti u politici protiv Ankare.

Posjeta šefa turske države Sankt Petersburgu i razgovori s Putinom bit će prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog vojnog puča 15. jula.

AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao skoro sedam mjeseci i u kojima su ruska zabrana prodaje turističkih paket- aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali bolan udarac toj mediteranskoj zemlji.

I Moskva je platila cijenu jer su projekt ruskog gasovoda prema Turskoj i drugi unosni poslovi ostavljeni po strani.

Izvor: Agencije