Najveća letjelica na svijetu napustila hangar

Testiranje motora, generatora i ostalih sistema obavljeno je prošle sedmice, a datum prvog leta još nije utvrđen (Reuters)
Testiranje motora, generatora i ostalih sistema obavljeno je prošle sedmice, a datum prvog leta još nije utvrđen (Reuters)

Airlander 10, najveća letjelica na svijetu i hibrid između aviona i cepelina, u nedjelju je prvi put izašala iz hangara u Bedfordshireu u Velikoj Britaniji, javljaju agencije pozivajući se na britanske medije.

Bila je to premijera letjelice duge 92 metra, 18 metara duže od najvećeg putničkog aviona i vrijedne 25 miliona britanskih funti.

Ime Martha Gwyn dobila je po supruzi direktora britanske kompanije i proizvođača letjelice Hybrid Air Vehicles (HAV).

Još se čeka prvi let

Testiranje motora, generatora i ostalih sistema obavljeno je prošle sedmice, a datum prvog leta još nije utvrđen.

Kompanija HAV na prototipu radi već devet godina nakon što je američka vojska ostala bez novca za razvoj letjelice za nadzor.

Iz ove firme ističu kako će Airlander 10 imati više namjena, poput nadzora, komunikacija, teretnog prometa, humanitarnih misija i putničkog prijevoza.

Izvor: Agencije


Povezane

U Velikoj Britaniji je predstavljena jedna od najvećih letjelica ikad. Hibridni leteći brod ima karakteristike i aviona i helikoptera, što mu daje mogućnost da sleti na gotovo svaku površinu na planeti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO