OI: Hidžab i bračni status medijima važniji od sporta

Medijskom izvještavanju sa ovogodišnjih Olimpijskih igara, koje se održavaju u Rio de Janeiru, nije nedostajalo seksističkih komentara, a pet primjera ukazuje na dvostruke standarde u izvještavanju o takmičenjima.

Tako su egipatske odbojkašice na pijesku dobile veću medijsku pažnju zbog odjeće koja prekriva tijelo, nego zbog činjenice da su prve odbojkašice iz Egipta koje su nastupile na Olimpijskim igrama.

Zatim je u 79 posto ovosedmičnog izvještavanja o američkoj olimpijki Ibtihaj Muhammad navedeno da ona nosi hidžab.

Kada je plivačica Katinka Hosszu postavila novi svjetski rekord, voditelj NBC-a je tokom prenosa rekao: “A tu je i muškarac zaslužan…”, pri čemu je mislio na njenog supruga i trenera.

‘Supruga NFL igrača’

Reporter NBC-a je također rekao da članice američke ženske reprezentacije u gimnastici izgledaju tako “da bi mogle proći kao da su u tržnom centru.”

Chicago Times je osvajačicu bronzane medalje Corey Cogdell-Unrein nazvao suprugom NFL igrača.

Priznali su da su pogriješili što su je tako opisali, te dodali kako su željeli naglasiti lokalnu povezanost Cogdell-Unrein i Chicaga.

Nova studija pokazuje da se medijsko praćenje sportskih dešavanja nerazmjerno fokusira na fizičke karakteristike muškaraca, kao što je snaga, brzina, izdržljivost… dok se u slučaju sportiskinja pažnja posvećuje njihovim godinama, izgledu i bračnom statusu.

Izvor: Al Jazeera i AJ+