Iračke snage zauzele ključnu bazu ISIL-a

Baza će sada biti polazna tačka za oslobađanje Mosula (Reuters)

Iračke snage oslobodile su važnu zračnu bazu koju je okupirala grupa Islamska država Irak i Levant, a učinile su to u sklopu ofanzive na sjeveru zemlje koje je krajnji cilj oslobađanje grada Mosula, rekao je irački dužnosnik.

Guverner sjeverne pokrajine Ninive, Nawfal Hamadi, potvrdio je da su iračke snage zauzele bazu Qayyarah u zoru nakon što su svi borci grupe Islamska država Irak i Levant pobjegli, ostavivši za sobom većinu opreme i oružja, prenosi Hina.

Baza će sada biti polazna tačka za oslobađanje Mosula, dodao je on.

Baza se nalazi 50 kilometara južno od Mosula, drugog najvećeg grada u zemlji, koji ISIL drži od sredine 2014. godine. 

Zauzimanje Falluje

Snage iračke vojske i plemenski borci vratili su početkom mjeseca kontrolu nad posljednjim uporištem ISIL-a južno od Falluje, najvećeg grada u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, kazao je visoki zvaničnik iračke vojske.

U aprilu je iračka vojska uz podršku koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula ofanzivu da vrati kontrolu nad Fallujom, koju je ISIL zauzeo početkom 2014. godine.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Iraku je raseljeno više od 3,4 miliona ljudi, od čega su polovina djeca. Više od deset miliona ljudi treba humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije