Njemačka i Austrija u strahu od terorizma

Istraživanje, u koje je bilo uključeno 1.271 ispitanika, pokazalo je kako 59 posto njih smatra da se dovoljno toga čini kako bi se zaštitili (EPA)

Više od tri četvrtine Nijemaca vjeruje kako će njihova država uskoro biti meta terorističkih napada, pokazali su rezultati istraživanja koje je institut Forschungsgruppe Wahlen proveo za Drugu njemačku televiziju tri dana poslije napada sjekirom i nožem na putnike u vozu u Njemačkoj.

Rezultati su pokazali kako 77 posto Nijemaca očekuje kako će do napada uskoro doći, za razliku od 69 posto, koliko je bilo prije dvije sedmice.

S druge strane, 20 posto ispitanika ne očekuje da će se uskoro dogoditi napad.

Istraživanje, u koje je bilo uključeno 1.271 ispitanika, pokazalo je kako 59 posto njih smatra da se dovoljno toga čini kako bi se zaštitili od terorizma, prenosi agencija Reuters.

Strah veći nego ikad

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u kojem je Afganistanac sjekirom i nožem napao putnike u vozu u Njemačkoj, prilikom čega je povrijeđeno nekoliko osoba.

Slično istraživanje provedeno je u Austriji, gdje je, nakon stravičnih događaja u svijetu, strah od terorizma veći nego ikada. 

To su pokazali objavljeni rezultati istraživanja instituta Unique- Research.

Dok se 2008. godine od terorizma plašilo “svega” 75 posto građana Austrije, ove godine ta cifra iznosi čak 83 procenta.

Istraživanje instituta pokazuje kako dva od tri Austrijanca razmišlja o tome šta bi kad bi se teroristički napad dogodio u njihovoj zemlji.

Svega dva posto ispitanika nema nikakav strah od napada oružanih grupa poput ISIL-a.

Vojska da pomogne policiji

Istovremeno 90 posto stanovništva želi da u osiguravanju Austrije i vojska pomaže policiji.

Rezultati istraživanja pokazuju kako 84 posto smatra da je jasan zadatak vojske da djeluje u zemlji, a četiri od pet Austrijanaca bi željelo da vojska preuzme više zadataka u borbi protiv terorizma u Austriji.

Također samo 38 posto smatra kako bi austrijska vojska trebala učestvovati u borbi protiv terorizma u inostranstvu.

Izvor: Agencije