Donald Trump zvanično kandidat za Bijelu kuću

Delegati na republikanskoj konvenciji u utorak su u Clevelandu službeno imenovali Donalda Trumpa za kandidata za Bijelu kuću.

Jedan od sinova njujorškog kandidata, Donald mlađi, objavio je da 89 delegata New Yorka daje podršku Trumpu, što mu je omogućilo da dobije više od  potrebne većine (1.237 glasova) tokom glasanja koje se temeljilo na rezultatima predizbora.

Trump je pobijedio sa 1.725 delegatskih glasova, a iza njega su senator Teksasa Ted Cruz sa 475 delegata, guverner Ohija John Kasich sa 120 i senator Floride Marco Rubio sa 114 glasova.

Kako nalaže tradicija, Trump nije u utorak bio u dvorani.

‘Velika čast’

Kandidaturu će službeno prihvatiti u četvrtak, u nastupu u vrijeme najveće televizijske gledanosti.

Sedamdesetogodišnji milijarder je odmah na Twitteru poručio kako je “velika čast biti republikanski kandidat za dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”.

“Marljivo ću raditi i neću vas razočarati. Amerika prije svega!”, napisao je.

Na konvenciji je Mike Pence (57), guverner Indiane, imenovan za potpredsjedničkog kandidata.

Steinmeier: Trump je prijetnja svima

Nedugo nakon Trumpovog izbora, njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier upozorio je kako Trump “predstavlja prijetnju po američku i svjetsku sigurnost zbog politike straha i izolacije”.

On je za Reuters izrazio zabrinutost zbog “Trumpovih dvosmislenih obećanja da će ponovo učiniti Ameriku snažnom, dok istovremeno najavljuje smanjenje broja vojnika stacioniranih u inostranstvu”.

“To je kontradiktorno i brine me. Politika straha i izolacije će donijeti manje, a ne više sigurnosti i bit će opasna ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za Evropu, kao i za ostatak svijeta”, rekao je Steinmeier.

“Politika straha i izolacije će doneti manje, a ne više bezbednosti, i biće opasna ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za Evropu, kao i za ostatak sveta”, istakao je nemački šef diplomatije.

Socijaldemokrata Steinmeier već mjesecima proziva Trumpa zbog govora “Prvo Amerika”, a hvali kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, nazivajući je iskusnom stručnjakinjom za vanjsku politiku.

Izvor: Agencije