Kakav način vođenja je potreban UN-u i svijetu?

Deset od dvanaest kandidata za mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih naroda pojavilo se na podiju u prvoj debati kandidata koja je uživo prenošena iz Generalne skupštine UN-a.

Proces je prvi put otvoren za javnost, a ne iza zatvorenih vrata u Vijeću sigurnosti.

U drugoj grupi od pet učesnika nastupili su kandidati Slovenije Danilo Tuerk i Crne Gore Igor Lukšić.

Pratite debatu uživo i postavljajte pitanja

Korisnici Twittera mogu postavljati pitanja kandidatima i komentirati debatu korištenjem hashtaga #AJUNdebate i #UNSGcandidates.

Publiku u dvorani Generalne skupštine čine diplomati, posmatrači, članovi civilnog društva, osoblje UN-a i drugi.

Novinari Al Jazeere objavljivat će fotografije i videosnimke na Twitteru i Facebooku.

AJ+, digitalna društvena videoplatforma, emitirat će debatu uživo na Facebook Liveu.

Al Jazeera će, također, ponuditi prijenos uživo televiziji UN-a i medijskim kućama širom svijeta.

Ovom događaju je posvećena posebna stranica aljazeera.com/UNdebate, na kojoj će biti objavljeni članci, mišljenja te interaktivni prilozi uoči debate.

Abdulla al-Najjar, izvršni direktor Al Jazeerinog odjela Globalni brend i komunikacije, rekao je: “To što je Al Jazeera izabrana da bude partner UN-a za ovaj historijski događaj, dokaz je izuzetnog kvaliteta i globalnog širokog dosega naših platformi. Prvi put ikada svjetska javnost će biti u prilici gledati, slušati i pratiti debatu na kojoj će kandidati za generalnog sekretara predstaviti svoje vizije za budući utjecaj UN-a na živote sedam milijardi ljudi u zemljama koje predstavljaju. Kandidati za ovu ključnu ulogu će diskutirati o pitanjima koja imaju razorne posljedice po svijet: od građanskih ratova i terorizma do izbjeglica, katastrofalnih klimatskih promjena i ekoloških katastrofa, između ostalog.”

Ko su kandidati

U okviru historijskih promjena koje je predstavila Generalna skupština prošle godine, lista kandidata prvi put je javno objavljena i može se naći na stranici predsjednika Generalne skupštine.

Nekadašnja ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, profesorica sociologije i političke teorije i političarka, jedna je od kandidatkinja.

Vlada Crne Gore za ovu funkciju predložila je Igora Lukšića. Bio je ministar finansija od 2004. do 2010. i premijer te zemlje od 2010. do 2012. godine. Bio je crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija. Tokom obavljanja te dužnosti Crna Gora je počela pristupne pregovore s Evropskom unijom i dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Predstavnik Srbije je Vuk Jeremić, bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a. Jeremić je bio ministar vanjskih poslova Srbije od 2007. do 2012. godine. A 2007. predsjedavao je Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Srgjan Kerim je političar, ekonomista i biznismen iz Makedonije. Bio je ministar vanjskih poslova te države. Od 2007. do 2008. bio je predsjedavajući Generalne skupštine UN-a.

Slovenac Danilo Tuerk je profesor međunarodnog prava i diplomata. Bio je i prvi ambasador Slovenije u UN-u od 1992. do 2000. godine. Kao nezavisni kandidat postao je predsjednik Slovenije 2007. i ostao na toj dužnosti pet godina. Velike rezerve u vezi s njegovom kandidaturom izrazila je Slovenska demokratska stranka. Tvrde kako je tokom svog predsjedničkog mandata bio pristrasan i naklonjen ljevičarskim strankama.

Slovački kandidat je Miroslav Lajčak, ministar evropskih i vanjskih poslova, u regiji poznat i kao bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Za poziciju generalnog sekretara takmiči se i Irina Bokova iz Bugarske, direktorica UNESCO-a. 

Moldavska kandidatkinja je Natalia Gherman, bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova te države.

Kandidat Portugala je Antonio Guterres, bivši premijer te države i bivši UN-ov komesar za izbjeglice.

Novozelandska kandidatkinja je Helen Clark, šefica UNDP-a i bivša premijerka Novog Zelanda. 

Argentina je kandidirala Susanu Malcorru, ministricu vanjskih poslova.

Christiana Figueres je kandidatkinja Kostarike i obavlja dužnost UN-ove sekretarke za borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor: Al Jazeera i agencije