Objavljen snimak rušenja ruskog borbenog helikoptera

Rušenje ruskog helikoptera [Izvor: Amaq News via Storyful]

Medijski ogranak grupe Islamska država Irak i Levant, informativna agencija Amaq, objavila je videosnimak za koji tvrde da predstavlja trenutak kada su borci te oružane grupe srušili ruski borbeni helikopter Mi-25 u Siriji.

Amaq je objavio snimak za koji, tvrde, prikazuje trenutak kada je ruski borbeni helikopter pogođen sa zemlje u repni rotor, nakon čega piloti helikoptera gube kontrolu i letjelica se ruši na zemlju.

U subotu je Ministarstvo odbrane objavilo vijest da je ISIL oborio ruski vojni helikopter nedaleko od drevnog grada Palmire u Siriji, pri čemu su poginula dva pilota.

Helikopter je napadao borce ISIL-a na zahtjev Damaska kada je otvorena vatra na letjelicu.

“Instruktori ruske vojske Jevgenij Dolgin i Rjafagat Habibulin obavljali su trenažni let na helikopteru Mi-25 punom municije u provinciji Homs. Posada je primila zahtjev sirijske komandne grupacije da im pomognu u borbi protiv terorista i kapetan Habibulin je donio odluku da otvore vatru”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe da su se, zahvaljujući vještoj akciji posade helikoptera, borci ISIL-a počeli povlačiti i napad je osujećen.

Međutim, helikopter je pogođen na putu ka bazi.

Izvor: Agencije