CIA davala milione za tajne zatvore u Rumuniji

CIA je zarobljenike krila na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji te vojnoj bazi Guantanamo na Kubi (AP)

Odvjetnica Amrit Singh je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu izjavila da je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) plaćala Rumunjskoj “milijune dolara” za otvaranje tajnih zatvora na području te države.

Ona je pred sudom govorila u korist optužbe da je Rumunjska dozvolila američkoj obavještajnoj agenciji da muči osumnjičene za terorizam, u okviru programa tajnih izvršitelja naloga administracije bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Singh je pred sudom ustvrdila da su u razdoblju od 2003. do 2005. godine postojali zatvori CIA-e “uz pristanak ili prešutno odobrenje službene Rumunjske”, prenosi AP.

Pravni zastupnik rumunjske Vlade Catrinel Brumar osporava takve tvrdnje “nedostatkom dokaza za odgovornost Rumunjske”.

Izvještaj o mučenjima

Singh je izjavila da je njen klijent Abd al-Rahim Al Nashiri, porijeklom iz Saudijske Arabije, bio okovan te da je na njega primjenjivano fizičko i seksualno nasilje u zatvoru koji je držala CIA u rumunjskom glavnom gradu Bukureštu 2004. godine.

Al Nashiri je trenutno zatočen u Guantanamu.

Amnesty International je ročište nazvao “prekretnicom u odgovornosti”.

Sjedinjene Američke Države objavile su krajem 2014. godine dugo očekivani izvještaj o ispitivanjima osumnjičenih na napade na SAD 11. rujna 2001. godine, koje je provodila CIA.

U zaključcima Obavještajnog odbora američkog Senata o Programu pritvaranja i ispitivanja navodi se da su “ispitivanja CIA-inih zatvorenika bila brutalna i mnogo gora nego što je CIA prikazivala političarima i drugima”.

U izvještaju na 6.200 strana, od kojih je samo nekoliko stotina objavljeno, dodaje se da su uvjeti u kojima su držani zatvorenici bili mnogo gori nego što je to CIA javno predstavljala.

Izvještaj se odnosi na zarobljenike koje je CIA krila na tajnim lokacijama u Europi i Aziji te vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, a bili su podvrgnuti “oštrim i stresnim metodama ispitivanja”.

Tehnike prisilnog ispitivanja

Zatvorenici su bili podvrgnuti tehnikama prisilnog ispitivanja koje nije odobrilo Ministarstvo pravde, ni uprava CIA-e, navodi Senat.

Među nedozvoljenim tehnikama ispitivanja bile su i seksualne prijetnje.

U izvještaju nije izravno spominjana Rumunjska.

Izvještaj je prvi javnosti dostupan dokument o CIA-inim metodama torture koje je koristila u tajnim zatvorima u Europi i Aziji.

Izvor: Agencije