Berlin: Neće biti prijateljskog razvoda s Londonom

Europski ministri vanjskih poslova u subotu su pozvali Veliku Britaniju da, nakon Brexita, hitno otvori pregovore o izlasku iz Europske unije kako bi se izbjegao politički vakuum i zabrinutim građanima Unije dali odgovori na pitanja o migracijama, sigurnosti i radnim mjestima.

Velika Britanija se ne bi trebala igrati mačke i miša odgađajući pregovore o izlasku iz EU-a, rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn. Njegov kolega Holanđanin Bert Koenders ne želi politički vakuum nakon što su britanski birači na referendumu u petak izglasali izlazak iz Unije.

Belgijski ministar Didier Reynders ključnim smatra kako Europa treba dati odgovore na pitanja o migraciji, sigurnosti i radnim mjestima. Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault pozvao je London da pokrene članak 50. Lisabonskog ugovora.

„Stvar je hitna i moramo izbjeći razdoblje duge neizvjesnosti“, rekao je Ayrault.

Ministri vanjskih poslova šest država osnivača EU, njemački Frank-Walter Steinmeier, francuski Ayrault, holandski Koenders, italijanski Paolo Gentiloni, belgijski Reynders i luksemburški Asselborn sastali su se danas u Berlinu kako bi razgovarali o posljedicama historijske odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.

„Uvjeren sam kako će te države poslati poruku da nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu, taj projekt mira i stabilnosti“, rekao je Steinemeier prije sastanka.

‘Nije bila velika ljubav’

Nakon šoka i poziva na mir, evropski čelnici kreću u akciju kako bi šok izazvan Brexitom i proces razdvajanja Velike Britanije od EU-a bio što manje bolan.

Taj razvod neće biti prijateljski, upozorio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pošto su na referendumu britanski državljani glasali za izlazak, te je zatražio da London “odmah” podnese zahtjev za napuštanjem EU-a.

“Neće to biti prijateljski razvod, no konačno, nije to bila ni neka velika ljubav. Ne razumijem zašto britanska Vlada treba čekati do oktobra za odluku hoće li ili neće poslati pismo Briselu kojim traži razvod. Volio bih da to bude odmah”, kazao je Juncker u petak navečer za njemačku televiziju ARD.

Britanski premijer David Cameron najavio je u petak, nakon pobjede Brexita na referendumu, kako će ostavku podnijeti u oktobru i kako će svom nasljedniku prepustiti pregovaranje o izlasku njegove države iz EU-a.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz takav stav nazvao je “skandaloznim”.

“Kada je 2013. godine najavio kako će raspisati referendum o britanskom ostanku ili izlasku iz EU-a, on [Cameron] je čitav kontinent učinio taocem svojih taktičkih pregovora. Sada Cameron ponovo čitav kontinent uzima za taoca zbog unutarnjih dogovora u britanskoj Konzervativnoj stranci”, rekao je Schulz te dodao kako je to prekasno i smatra kako se stranački “kongres može sazvati već sutra ujutro”, ako se to želi.

Sastanci lidera u ponedjeljak

“Mislim kako je posve jasno da samo u situaciji u kojoj ni histerija, ni stanje šoka nisu dopustivi. Ne smijemo vući brzoplete poteze i praviti se kao da imamo odgovore na sva pitanja. Ali, ne smijemo ni pasti u depresiju i pasivnost”, kazao je Steinmeier.

Pariz i Berlin predstavit će svojim partnerima “konkretna rješenja” kako bi EU “bio efikasniji”, rekao je Ayrault.

“Svima priznaju da francusko-njemački dvojac igra ulogu. On nije ekskluzivan, no ako nema dobrog francusko-njemačkog razumijevanja, to paralizira sve ostale.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u petak izrazila žaljenje zbog “udarca nanesenog Evropi” i “procesu evropskog jedinstva”, pozvala je u ponedjeljak u Berlin francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, italijanskog premijera Mattea Renzija, a odvojeno će primiti i predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Nakon Brexita, “Njemačka će nastaviti igrati centralnu ulogu, čak i važniju unutar EU-a”, izjavio je za Juncker za njemački dnevnik Bild.

Izvor: Agencije