Jugozapad SAD-a ugrožen požarima

Sezona ljetnih šumskih požara na zapadu SAD-a počela je prije vremena. Zbog požara u brdima istočno od Los Angelesa evakuisane su stotine stanovnika. Dim se može vidjeti sa udaljenosti od nekoliko desetina kilometara.

Vatrogasci u Kaliforniji pomno prate meteorološke prilike, jer bi šumski požari mogli ugroziti naselja i imovinu građana. Vatrena stihija je izvan kontrole u planinama San Gabriel, koje se nalaze sjeveroistočno od Los Angelesa.

„Šiblje je veoma suho i vatra se agresivno širi“, rekao je muškarac koji se našao na licu mjesta.

Situaciju dodatno komplikuju ekstremno visoke temperature. U Palm Springsu zabilježena je temperatura od 49 stepeni, a slično je i u okolnim mjestima. U Arizoni su izmjerena 52 stepena. Za sada požari nisu prouzrokovali gubitak života, niti je veliki broj objekata uništen, ali stanovnike mjesta pogođenih vatrenom stihijom brine i najmanja promjena pravca vjetra.

„Plakala sam neutješno. Nisam željela izgubiti svu imovinu“, rekla je žena čija se kuća našla na liniji požara.

Hiljade vatrogasaca u borbi s požarima

Širom zapada SAD-a, bjesni dvadeset velikih požara. Na jugozapadu države Utah udar munje je prouzrokovao požar. Hiljade vatrogasaca su na terenu. Njihov opasni posao je još teži zbog vrućine.

„Ovo su najekstremniji vremenski uvjeti ove godine. Naša odjela su dvoslojna, plus oprema koju nosimo. Vatrogasci popiju između pet i sedam litara vode za jednu smjenu“, rekao je Mike McCormick iz vatrogasne brigade okruga Los Angeles.

Očekuje se da će toplotni val prestati za nekoliko dana, a temperature bi trebalo da se vrate u normalu.

Ali, vatrogasce na zapadu zemlje očekuje dugo, vrelo i vatreno ljeto.

Izvor: Al Jazeera