Šumski požari u Kaliforniji i Novom Meksiku

Više od 2000 vatrogasaca bori se u okrugu Santa Barbare s požarom koji je progutao preko 3000 hektara šuma u obalnim kanjonima (EPA)

Opasnost od izbijanja šumskih požara proglašena je u nedjelju u tri zapadne američke savezne države, a rekordne vrućine raspiruju šumske požare koji su već progutali hiljade hektara, posebno u Kaliforniji i Novom Meksiku.

Nacionalna meteorološka služba objavila je da su do srijede u jugozapadnim pustinjskim područjima moguće temperature do 49 stepeni Celzijevih.

Opasnost od šumskih požara proglašena je za južnu Kaliforniju, Nevadu i Arizonu. Opasnost dodatno pogoršava suša.

U Dolini smrti u Kaliforniji u subotu je izmjereno 44 stepeni.
Evakuacija

Više od 2000 vatrogasaca bori se u okrugu Santa Barbare s požarom koji je progutao preko 3000 hektara šuma u obalnim kanjonima. Pod kontrolom je oko 45 posto požara koji je izbio u srijedu i zbog kojeg su neka područja morala biti evakuirana.

Drugi požar, jugoistočno od Albuquerquea u Novom Meksiku uništio je dvadesetak kuća. Izgorjelo je preko 7000 hektara šume, a u gašenju učestvuje gotovo 1000 ljudi.

Na Aljasci je također proglašena opasnost od požara u istočnom dijelu Aljaškog planinskog lanca. Vjetrovi dosežu brzinu od gotovo stotinu kilometara na sat.

Izvor: Agencije