Boeing zabranio radnicima da govore o novom modelu aviona

Nije jasno šta je Projekat Espresso, ali čini se da se fokusira na redizajn pogonskih sistema i motora Boeinga 787 i putničkih aviona 747 (Reuters)

Boeing je natjerao svoje inžinjere da potpišu ugovor o tajnosti zbog čega su neki od njih odbili da govore o detaljima dizajna modela aviona 787 Dreamliner sa regulatorima iz američke Vlade, otkrivaju novi dokumenti. 

Ova velika kompanija koja proizvodi avione i oružje 2011. godine natjerala je zaposlenike da potpišu da “osjetljivi materijal koji nije za javnost” povezan sa tajnim programom poznatim kao Projekat Espresso “mora biti čuvan u svakom momentu i držati se u tajnosti”. 

Nakon što su potpisali ugovor, inžinjeri iz Boeinga rekli su zvaničnicima Federalne avijacijske administracije (FAA) da im je zabranjeno govoriti o određenim karakteristikama putničkog aviona 787, zbog čega je vlada otvorila istragu. 

Inžinjeri su potpisali dokument u kojem se navodi: “Jedino ću otkrivati i govoriti o informacijama projekta sa pojedincima ako to odobre sponzori Projekta Espresso.”

Dodaje se da “svi dokumenti, spisi, radni papiri, tabele, grafikoni i ostali materijali, i printani i elektronski” imaju ograničen pristup.  

Program je bio toliko obavijen velom tajnosti da su čak materijali koji su otpad “bili podložni odgovarajućoj metodi sankcija”, kako piše u ugovoru o tajnosti NDA (Nondisclosure agreement).

‘Uopće ne govori o redizajnu’

Nije jasno šta je Projekat Espresso, ali čini se da se fokusira na redizajn pogonskih sistema i motora Boeinga 787 i putničkih aviona 747. 

Iz Boeinga su za Al Jazeeru rekli da “kodirani projekti uključuju zaštićene ili povjerljive informacije, o čemu ne raspravljamo sa medijima”. 

“Da li nam je dozvoljeno da govorimo sa FAA-om o predmetu [Projekat Espresso]?”, napisao je jedan inžinjer svom menadžeru u emailu. 

Odgovor je bio: “Koliko ja razumijem, NDA ne pokriva 747-8… ali ne obuhvata 787 u tvom razgovoru. Ja bih rekao – uopće ne govori o redizajnu.”

Drugi izvještaj FAA navodi kako su neki inžinjeri, koji su imali ovlasti da reguliraju model 787, završavali telefonske razgovore sa zvaničnicima FAA kako bi pitali menadžere Boeinga o čemu mogu govoriti kada je riječ o Projektu Espresso. 

To je dovelo do toga da FAA otvori istragu. Dokumenti koji su ustupljeni Al Jazeeri pokazuju da je Boeing raspravljao sa FAA-om nekoliko mjeseci da li određeni dijelovi krila modela 787 moraju biti u skladu sa regulacijom o zaštiti od požara. 

Napravili vodiče, ali ih nisu podijelili

Čini se da je to postala sporna tačka Projekta Espresso i NDA. 

Boeing je proveo vlastitu istragu o ugovorima i u maju napisao regulatorima da “NDA ne zabranjuje kontakt ili komunikaciju sa FAA-om” te da ne “ograničava razgovor o pitanjima usklađenosti sa regulacijama”. 

Dodaje se da su ugovori o tajnosti napravljeni “da zaštite informacije o troškovima i rasporedu… kako bi se postigla usklađenost sa regulacijama”.

Iz kompanije je rečeno za Al Jazeeru da je “korištenje ugovora o tajnosti uobičajeno u industriji kako bi se zaštitile tajne o trgovini, intelektualno vlasništvo, povjerljive informacije, informacije koje su osjetljive zbog konkurencije…”

Boeing je također naveo da je napravio vodiče za ugovore o tajnosti u kojima stoji da je inžinjerima dozvoljeno da govore sa FAA-om, ali da ih nije podijelio onima koji su potpisali ugovor. Iz kompanije priznaju da su to trebali uraditi. 

Izvor: Al Jazeera