Humanitarna radnica oteta u Kabulu

Od svih država, za humanitarne radnike najsmrtonosniji je Afganistan (Reuters)

Humanitarna radnica Judith D’Souza, koja je radila za Fondaciju Aga Khan, oteta je u četvrtak navečer u Kabulu i njena porodica pokušava preko socijalnih mreža dobiti pomoć indijskih zvaničnika u cilju njenog oslobađanja.

“Činimo sve što je moguće da joj pomognemo“, napisao je na Twitteru indijski ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj.

“Vlasti su otvorile istragu u saradnji sa zvaničnicima sigurnosti i drugim partnerima. Svi napori su poduzeti da bi se garantiralo oslobađanje naše zaposlenice”, navela je Fondacija Aga Khan u saopćenju.

Ambasada Indije u Kabulu je precizirala da je D’Souza oteta u centralnom dijelu Kabula.

Humanitarna radnica je oteta nekoliko sedmica nakon otmice australske humanitarke Katherine Jane Wilson, krajem aprila u Jalalabadu, na istoku Afganistana.

Šezdesetogodišnja Wilson radila je 28 godina u Afganistanu, u nevladinoj organizaciji koja je posvećena promociji lokalnih zanata, posebno sa ženama.

Veliki broj otmica i napada

Humanitarni radnici su plaćeni više nego uobičajeno posljednjih godina u Afganistanu, gdje se sigurnosna situacija postepeno pogoršava.

U aprilu, beživotna tijela petoro afganistanskih zaposlenika organizacije Save the Children izrešetana mecima pronađena su nakon otmice u nemirnoj pokrajini Uruzgan.

Nekoliko humanitarnih radnika je oteto u cilju dobivanja otkupnine. Jedna Njemica, koja je radila za organizaciju za razvoj GIZ, oslobođena je u oktobru, a jedna državljanka Holandije u septembru, nakon što su provele nekoliko mjeseci u pritvoru.

U aprilu, Sjedinjene Američke Države su upozorile svoje državljane na vrlo visok rizik od otmica nakon što je jedan Amerikanac izbjegao pokušaj otmice u centru Kabula, objavio je AFP.

Izvor: Agencije