Požar u Kanadi mogao bi trajati mjesecima

Kanadski vatrogasci potvrdili su da se veliki šumski požar koji je zahvatio pokrajinu Albertu širi sporije nego što se očekivalo, ali i da bi mogao trajati mjesecima.

Al Jazeerin reporter Daniel Lak približio se gradu Fort McMurrayju koji je trenutno potpuno prazan.

Dok službe za izvanredne situacije neumorno gase požar, iskusni piloti bore se protiv vjetra dok na plamen ispuštaju vodu prikupljenu u okolnim jezerima. Cilj nije staviti vatru pod kontrolu, nego vodom prekriti rubove požara i spriječiti da se proširi na lokalne zajednice i ceste.

Vikend je donio zahlađenje i vlagu, što je pomoglo i vatrogascima i onima koji su organizirali evakuaciju preostalih stanovnika.

Duge kolone vozila prolazile su tokom vikenda kroz zonu požara. U operaciji su sudjelovali i vojni zrakoplovi. Stanovnici koji su prije nekoliko dana pobjegli u kampove sjeverno od Fort McMurrayja prebačeni su na sigurno.

“Uz malo pomoći majke prirode i mnogo predanosti volontera i vatrogasaca, požar se nije proširio koliko smo strahovali. Trenutno gori na 161.000 hektara”, rekla je Rachel Notley, premijerka Alberte.

Udarac za ekonomiju

Požar još nije pod kontrolom, ali nastavio se širiti kroz nenastanjenu šumu.

Članu lokalnog parlamenta Davidu Yurdigi dozvoljeno je da prođe kroz policijske barikade, posjeti pripadnike svoje zajednice i obiđe grad.

“Najmanje 80 posto grada je netaknuto, no 20 posto građevina je teško oštećeno, a pojedine četvrti potpuno uništene. Ipak, u većem dijelu grada ključna infrastruktura je sačuvana, uključujući bolnice i škole”, potvrdio je Yurdiga.

Glavni industrijski sektor ugrožene regije – vađenje uljnog pijeska, rudnici bitumena i rafinerije pogođeni su požarom. Najmanje dvije velike kompanije obustavile su proizvodnju, navodeći da im je sigurnost radnika prioritet.

Prema procjenama, Kanada bi mogla izgubiti četvrtinu proizvodnje nafte što je težak udarac za tamošnju ekonomiju.

Plamen barem više ne ugrožava stanovništvo kao proteklog tjedna. Trebat će vremena, ali građanima će postupno biti dozvoljeno da se vrate u Fort McMurray, da počnu obnovu i oporavak od užasa koje su preživjeli.

Izvor: Al Jazeera