Video: SpaceX prizemljio raketu na okean

Izvor: YouTube / Storyful News

Raketa Falcon 9 privatne svemirske kompanije SpaceX uspješno je u petak lansirana iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a njen glavni potisnik je nekoliko minuta kasnije spušten na okeansku platformu kako bi se mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u historiji svemirskih letova, prenose agencije.

Uspješno automatsko slijetanje glavnog stupnja rakete na platformu u Atlantskom okeanu predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima milijardera Elona Muska i njegove kompanije Space Exploration Technologies da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

 

 

Falcon 9 je u orbitu poslao teretni svemirski brod Dragon koji bi u nedjelju trebao pristati uz ISS, 100 milijardi dolara vrijednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od približno 400 kilometara, prenosi agencija Hina.

Riječ je o prvoj opskrbi međunarodne stanice raketom SpaceX-a za NASA-u nakon incidenta u junu prošle godine kada je Falcon 9 s Dragonom i teretom za ISS eksplodirao nedugo nakon polijetanja.

Dvije i pol minute nakon lansiranja u petak, pošto je potrošio gorivo, glavni dio dvostupene 70-metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku 300-tinjak kilometara sjeveroistočno od Cape Canaverala.

Na snimkama NASA-e vidi se kako se veliki potisnik rakete lagano spustio na platformu, osam minuta nakon lansiranja. “Raketa je sletjela, nije probila platformu, ili se prevrnula. Zaista smo sretni i uzbuđeni zbog toga”, kazao je Musk novinarima u svemirskom centru Kennedy nedugo nakon spuštanja rakete.

Obamina pohvala

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je na Twitteru novi Muskov uspjeh. “Čestitam SpaceX na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA-e Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja”, napisao je Obama.

Četiri ranija pokušaja spuštanja rakete nisu uspjela, ali u decembru prošle godine glavni stepen Falcona 9 uspješno je spušten na tlo u Cape Canaveralu.

Veliki potisnik bit će s platforme vraćen na Floridu u nedjelju, zatim testiran, a nakon toga najvjerojatnije iskorišten u novoj komercijalnoj svemirskoj misiji, možda već u maju, rekao je Musk.

Kompanija SpaceX planira kasnije ove godine svaka dva tjedna lansirati rakete s uzletišta u Kaliforniji i Floridi kako bi ispunila narudžbe za postavljanje satelita u orbitu vrijedne blizu 10 milijardi dolara.

Musk je ocijenio da bi se svaka raketa Falcon 9, odnosno njen glavni potisnik, mogla koristiti deset do 20 puta, a uz neke manje korekcije i reparaciju i do stotinu puta. SpaceX također planira kasnije ove godine testirati snažniju verziju Falcona koja bi umjesto devet imala 27 raketnih motora.

Teretni brod Dragon lansiran u petak, koji na svemirsku stanicu nosi teret od oko tri tone hrane, zaliha i druge opreme – uključujući prototip habitata na napuhavanje – trebao bi u nedjelju pristati uz ISS.

Izvor: Agencije