Sporni izvještaji o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Nakon žestokih sukoba, samoproglašeno Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopćilo je da su oružane snage počele sa primjenom mirovnog sporazuma. Tokom četiri dana sukoba stradalo je najmanje 64 ljudi, pretežno vojnika, prenosi Beta.

S druge strane, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je objavilo da nema nikakve informacije o prekidu vatre, prenosi Reuters.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopćilo je prethodno da u kriznom području Nagorno Karabaha i dalje traju napadi armenskih snaga, a da je azerbejdžanska vojska odgovorila i nanijela velike gubitke suprotnoj strani.

U saopćenju se navodi da armenske snage i dalje izvode napade na civilne i vojne ciljeve Azerbejdžana u pokušaju da povrate sela koja je azerbejdžanska vojska oslobodila proteklih dana sukoba.

Azerbejdžanska vojska je u potpunosti uništila komandni štab armenskih snaga u regiji Agdere.

S druge strane, armenski zvaničnici tvrde da su nanijeli veliku štetu azerbejdžanskim vojnicima.

“Trenutno, uz liniju fronta, Azeri su preuzeli kontrolu nad malim dijelom teritorija na jugu i jednako malim dijelom teritorija na sjeveru. Nadam se da će prije kraja našeg sastanka Azeri izgubiti taj dio teritorija na sjeveru. Govorimo o 200 do 300 metara, a za svaki metar Azeri su platili više nego jednom žrtvom”, rekao je armenski predsjednik. 


Ubijeno najmanje 70 armenskih vojnika

Iz azerbejdžanskog Ministarstva također navode da je u operaciji azerbejdžanskih snaga uništeno pet tenkova i pet vojnih vozila koja su prevozila veće količine oružja i municije.

U saopćenju se dalje navodi da je u tim operacijama ubijeno najmanje 70 armenskih vojnika, a da je u protekla dva dana sukoba u Nagorno Karabahu poginulo 16 azerbejdžanskih vojnika. 

Armenska televizija je sinoć, pozivajući se na vojne izvore, objavila da je u sukobima sa azerbejdžanskim snagama u protekla tri dana poginulo 20 pripadnika vojske Nagorno-Karabaha, a da ih je 72 ranjeno, prenosi Reuters.

‘Turska stoji uz Azerbejdžan’

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da ova zemlja stoji uz Azerbejdžan. U Parlamentu je osudio armenske napade i izrazio saučešće poginulim vojnicima azerbejdžanske vojske. 

“Zvao sam predsjednika Ilhama Alijeva za vrijeme napada. Zvao sam ga u ime AK partije i Turske Republike, a danas mu se ponovno obraćam ovdje. Cijeli svijet bi trebao znati da će Turska biti uz Azerbejdžan sve do kraja svijeta, protiv armenskih napada i okupacije.”
 

Šefovi diplomatija Rusije i Njemačke, Sergej Lavrov i Frank-Walter Steinmeier, razgovarali su jučer o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i pozvali obje strane na uzdržanost, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri dvije zemlje su se složili da vojna opcija nije rješenje problema i pozvali su na hitan prekid vatre i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom Minsk grupe OESCE-a.

Razgovor Lavrova i Kerryja

Nešto ranije, Lavrov je o Nagorno-Karabahu razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Nagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Armena i armenske vojske od okončanja rata 1994. godine, koji nije donio nikakvo razrješenje statusa tog regiona.

Borbe su krenule proteklog vikenda, pri čemu su u subotu poginuli jedan dječak i najmanje 30 boraca sa obje strane.

Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio primirje, ali pobunjenici u Nagorno-Karabahu tvrde da su njihove pozicije, uprkos tome, bile izložene napadima.

Francuske vlasti su saopćile da će danas u Beču biti održan sastanak Minsk grupe, povodom ponovnog izbijanja sukoba na području Nagorno-Karabaha.

Međunarodni napori da se smire sukobi, koji su odavno podstaknuti tenzijama između kršćanskih Armenaca i Azerbejdžanaca koji su većinom muslimani, nisu imali rezultata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO