Turska: 100 godina kraja opsade Kut el-Amare

Britanci su imali 23.000 žrtava u pokušajima proboja opsade, a s osmanske strane bilo je oko 10.000 poginulih i ranjenih (Anadolija)

Prije tačno 100 godina okončana je Opsada Kut el-Amare, odnosno jedna od glavnih bitaka u Prvom svjetskom ratu između osmanskih i britanskih snaga.

Ova bitka okončana je pobjedom Osmanlija, odnosno potpunom predajom britanskih snaga.

Kut el-Amara je grad u istočnom Iraku, nalazi se 170 kilometara južno od Bagdada, na obalama rijeke Tigris i 350 kilometara sjeverno od Perzijskog zaljeva.

Ovaj grad bio je mjesto jedne od najvažnijih bitki u Prvom svjetskom ratu, između osmanskih i britanskih snaga.

Jedna od najvažnijih pobjeda Osmanlija

Ona je u povijesti poznata i kao Opsada grada Kut el-Amara, a uz Rat za nezavisnost važi za jednu od najvećih pobjeda Osmanlija prije raspada Osmanskog carstva, prenosi Anadolija.

Opsada Kuta je trajala od 7. prosinca 1915. do 29. travnja 1916. Turska vojska pod zapovjedništvom turskog paše i vojnog povjesničara Wilhelma Leopolda Colmara Freiherra von der Goltza, morala se boriti protiv britanskih pokušaja da se oslobodi garnizon u Kutu, a u isto vrijeme da drži Kut pod opsadom.

Britanci su tri puta bezuspješno pokušali probiti opsadu. Poslije prvog pokušaja prodora, general Nixon je smijenjen i zamijenjen generalom Lakeom. 

Britanci su imali 23.000 žrtava u pokušajima proboja opsade. Konačno, Britanci su se predali u Kutu 29. travnja 1916. godine.

Ceremonija u Istanbulu

S osmanske strane bilo je oko 10.000 poginulih i ranjenih, a prema nekim podacima oko 18.000 britanskih vojnika je zarobljeno.

Ministarstvo za kulturu i turizam Republike Turske, povodom 100 godina od bitke, ove godine organizira niz aktivnosti i projekata kako “posljednja bitka i pobjeda” Osmanlija ne bi bila zaboravljena.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu prisustvuju ceremoniji u Istanbulu, koja je organizirana u povodu obilježavanja 100 godina od okončanja bitke.

Mreža Al Jazeera je pripremila veliki interaktivni pregled bitke, koji će biti dostupan na stranici Al Jazeere Balkans u subotu.

Izvor: Agencije