Bugarska: Prijedlog zabrane burki na javnim mjestima

Zakonskim izmjenama predviđaju se drastične kazne za nošenje burke (AP)

Bugarska Patriotska fronta, stranka koji podržava vladu premijera Bojka Borisova, predložila je parlamentu usvajanje novog člana Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo nošenje burke na javnim mjestima.

Kao glavno opravdanje navedeni su potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Ukoliko bugarsko Sobranje usvoji izmjene zakona, bilo bi zabranjeno nošenje bilo kojeg dijela odjeće koja pokriva lice u potpunosti ili djelimično.

Supredsjedatelj Patriotske fronte, koja u Sobranju ima 18 od 240 zastupnika, Krasimir Karakačanov rekao je bugarskim medijima da burke “nikada nisu bile tipične za muslimanke u Bugarskoj” i da su “pokušaj podjele bugarskog društva”.

Visoke kazne

Prema Karakačanovu, burke kao tip ženske odjeće kod muslimanki koji pokriva cijelo tijelo s pravokutnim komadom poluprozirne tkanine ispred očiju, predstavljaju “instrument islamističke propagande”.

Prijedlogom izmjena Kaznenog zakona predviđa se kazna od 100 eura za prvi prijestup, dok se za ponovno nošenje burke predviđa kazna od 750 eura i suspenzija socijalne pomoći na tri mjeseca.

Oni koji uvjere žene da moraju nositi burku mogu biti kažnjeni zatvorom do tri godine i 2.500 eura dok onaj tko uvjeri malodobnu osobu da nosi burku može biti kažnjen zatvorom od pet godina i 5.000 eura.

Kako navode bugarski mediji, hidžab se uglavnom nosi u gradu Pazardžiku, na jugu Bugarske.

Izvor: Agencije