Ugrožene vrste ‘poslastica’ za trgovce na društvenim mrežama

Smanjenje životinjske populacije predstavlja otvorenu prijetnju opstanku i budućnosti civilizacije (EPA)
Smanjenje životinjske populacije predstavlja otvorenu prijetnju opstanku i budućnosti civilizacije (EPA)

Društvene mreže poput Facebooka i Instagrama se u Aziji sve više koriste kao platforme za ilegalnu razmjenu životinje i biljaka, pogotovo ugroženih vrsta, orangutana i sunčanih medvjeda, navela je britanska organizacija za kontrolu biljnog i životinjskog svijet Traffic.

Organizacija je navela da to ugrožava biljni i životinjski svijet u regiji gdje se produkti tog svijeta iskorištavaju u medicinske svrhe.

“Razmjena se izvršava nekonvencionalnim metodama, kao što je prodaja putem društvenih mreža i internetskih stranica, kako niko ne bi saznao“, navodi se u izvještaju.

Zatvorene Facebook grupe

Trgovci koriste zatvorene grupe na Facebooku i internetske forume kako bi došli do klijenata iz Azije.

Navodi se da su u Kini prošle godine prodane hiljade biljnih produkata, 77 rogova nosoroga i veliki broj ugroženih ptica.

U Maleziji je prošle godine u roku od pet mjeseci otkriveno 14 Facebook grupa koje se bave trgovinom životinja i biljaka.

U periodu opservacije trgovci su na društvene mreže postavili više od dvije stotine ponuda koje se tiču prodaje divljih životinja.

Kanitha Krishnasamy, menadžerica firme Traffic za Jugoistočnu Aziju, kazala je Al Jazeeri da sada postoji još više takvih grupa na društvenim mrežama nego u trenutku kada je izvještaj objavljen.

“Trgovina i razmjena se odvija opušteno, a kupci rado daju svoje podatke. Trgovci se nude i da dostave robu na njihovu kućnu adresu“, zaključila je ona.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO