Trump izjavama ponovo zgrozio javnost

Izjave Donalda Trumpa izazvale se oštre reakcije aktivista (EPA)

Predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump izjavio je da bi žene koje obave pobačaj trebalo kazniti ako Sjedinjene Američke Države zabrane abortuse, izazvavši lavinu kritika i pristalica i protivnika pobačaja, uključujući svoje suparnike u predsjedničkoj utrci.

Nakon što je televizija MSNBC objavila dio intervjua s Trumpom, američki multimilijarder je ublažio svoju izjavu, rekavši da bi to pitanje trebale riješiti savezne države, a potom da bi trebali odgovarati ljekari koji izvode pobačaje.

“Pravno ne bi trebala odgovarati žena, nego ljekar, ili bilo koja druga osoba koja obavlja tu nezakonitu stvar”, naveo je Trump u najnovijoj izjavi.

Oštre reakcije aktivista

Dodao je da su žena i dijete u njenom stomaku u tom slučaju žrtve.

Njegove ranije izjave izazvale su oštre reakcije aktivista koji brane pravo na pobačaj i onih koji mu se protive.

Pobačaj je već dugo vremena kontroverzno pitanje američke politike, iako ga je Vrhovni sud SAD-a legalizirao prije više od 40 godina.

Zabrana pobačaja postala je ključni dio političkih programa većine konzervativnih političara.

Trump je dobio podršku republikanskih birača, govoreći da nije dio političke elite u Washingtonu.

“Naravno da žene ne bi trebalo kažnjavati”, rekao je Trumpov republikanski protivkandidat John Kasich, dodajući da se protivi pobačaju, osim u posebnim slučajevima kao što je silovanje.

Clinton: Strašne i opasne izjave

Senator Ted Cruz iz Teksasa, treći kandidat za republikansku nominaciju za izbore 8. novembra, kazao je da Trump nije dobro promislio o tom pitanju.

“Ono što se često zanemaruje je da zalagati se za život ne znači samo štititi prava nerođene djece, nego i majke”, istakao je.

Zgroženi Trumpovom izjavom su i zagovornici prava na pobačaj.

“To što je Trump rekao je strašno i opasno. Uvijek iznova me šokiraju stvari koje izgovara. Još je jednom pokazao ko je on”, rekla je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton.

Izvor: Agencije