Izraelski vojnik na sudu zbog egzekucije Palestinca

Izraelski vojnik trebao bi se pojaviti pred sudom u Jaffi, gdje se protiv njega vodi istraga zbog ubistva.

Riječ je incidentu u Hebronu (okupirana Zapadna obala) u kojem su dvojica Palestinaca nožem napala izraelskog vojnika, nakon čega je pucano u njih.

Jedan je odmah ubijen, a ono što je uslijedilo snimljeno je kamerom i izazvalo osude iz cijelog svijeta.

Emad Abu Shamsyeh detaljno objašnjava slijed događaja koje je snimio. Snimak počinje nekoliko trenutaka nakon što je pucano u Palestince koji su napali vojnika. Jedan je odmah ubijen, ali 21-godišnji Abdel-Fattah Sharif ranjen leži na zemlji.

Nešto kasnije, pojavljuje se drugi vojnik koji, čini se, razgovara s doseljenikom u pozadini. Zatim prilazi kolegi i čini se da razgovaraju. Vojnik nakon toga repetira oružje i, pet sekundi kasnije, puca Sharifu u glavu i ubija ga.

„Još sam u šoku zbog tog čina. Snimao sam stotine incidenata, ali ovaj je definitivno najbrutalniji“, ističe Shamsyeh koji živi u Hebronu, okružen jevrejskim doseljenicima.

Stalne prijetnje i napadi

Na kuću mu je bačena zapaljiva bomba, popravci su u toku. Neko mu je pucao i u ulazna vrata. Kaže kako je svaki član njegove porodice povrijeđen ili verbalno maltretiran, s namjerom da ih otjeraju.

Nakon objavljivanja snimka, dobijaju nove prijetnje. Ističe kako mu je prioritet zabilježiti život pod izraelskom okupacijom u Hebronu.

„Nadamo se da će ovaj snimak dovesti do ublažavanja nasilja između Izraelaca i Palestinaca. I da će Izraelci koji žele mir nadvladati i adekvatno kazniti tog vojnika“, ističe.

Njegova kćerka dolazi javiti da su se pojavili vojnici i govori mlađoj braći da napuste dnevnu sobu. Vojnik se raspituje za vozilo Al Jazeere ispred kuće, ne želi da ekipa bude tu. Govori da će ih uhapsiti, ako ne odu. Čini se kako, od objavljivanja snimka, vojska ne želi da bilo ko dolazi u kuću.

Izraelski vojnik koji je ubio Sharifa pod istragom je zbog ubistva – što je samo po sebi rijetkost. Slučaj je izazvao gnjev mnogih Izraelaca, čak i onih koji duboko poštuju vojsku.

Specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku osudio je, kako se izrazio, očito vansudsko ubistvo, nazvavši ga nemoralnim i okrutnim.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO